Balatoni borpiramist terveznek (veol.hu)

Hármas felosztású borpiramis létrehozásáról beszéltek borászok a napokban tartott „Olaszrizling szerintünk” elnevezésű rendezvényen. Az összejövetel idei fő témája a tájbor, hegybor és dűlős bor kategória volt  A résztvevők célja, hogy a borpiramisban egyértelmű rendszer szabályozza, milyen borok tartozhatnak az egyes kategóriákba.

A borászati találkozót nyolcadszor szervezték meg, a korábbi éveknek megfelelően zárt körű szakmai tanácskozás és a közel harminc kiállítónak köszönhetően borkóstolás is szerepelt a programban.

Kovács Tamás borász, a rendezvény társházigazdája kiemelte, a hármas felosztású rendszer – amelynek minden szintjén olaszrizlingek szerepelnek – alapját a már létező BalatonBor alkotná. A második szinten a hegyborok szerepelnének, amelyek az egyes hegyek – például Csopak, Pécsely, Gulács, Kál stb. – identitását közvetítik, míg a piramis csúcsát a hegyborok közül kiemelkedő dűlőborok alkotnák. Arról is beszélt, a Balaton térségét a jelenlegi hat helyett egy borvidékként kezelnék. A régióban 29 történelmi szőlőhegyet jelöltek meg, amelyeken hegyborok készülhetnének. Kovács Tamás elmondta, hegyenként kell megtalálni azt a bort, amely leginkább hordozza az adott termőhelyre jellemző ízjegyeket és stílust. Hozzátette, céljuk, hogy a három kategória stílusa közeledjen egymáshoz, ennek érdekében próbálnak olyan technológiai stílusprotokollt kialakítani, amely a fogyasztó számára is egyértelművé teszi ezt a törekvést. Jásdi István borász, a rendezvény másik házigazdája elmondta, a koncepcióról még nincs teljes egyetértés a borászok között.

Fiáth Attila nemzetközi borakadémikus arról beszélt, a piramiskoncepció végrehajtásával a nemzetközi sztenderdeknek megfelelően épülne fel a borok közötti hierarchia a Balaton körüli olaszrizlingeknél. Kiemelte, három– öt éven belül a borpiramis létrehozása révén a balatoni olaszrizlingek presztízse és idővel ára is emelkedhet, a kategóriák létrehozásának alapja a márkaépítés és közösségi összefogás.

Gál Péter, a Földművelésügyi Minisztérium eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára elmondta, az eredetvédelmi rendszer akkor működik, ha az egyes termőhelyeken az azokra jellemző borstílus jelenik meg. Hozzátette, a tárca segítséget ad a termelői közösségeknek, hogy megtalálják ezeket a termőhelytipikus borokat.

Gyukli Krisztián borász, a Rizling Generáció elnöke elmondta, a borpiramis arra is szolgál, hogy a balatoni olaszrizlingek egységes stílust képviseljenek. Úgy vélte, ahhoz, hogy ezt elősegítsék, a szőlőtermelés és borkészítés alapelveit rögzítő egységes leírást lehetne kiadni a borászoknak. Laposa Bence borász arról beszélt, olyan paramétereket és technológiai minimumot kellene felállítaniuk, amely közelítené a ma még gyakran számos tekintetben egymástól eltérő hegyborokat.

A megszólalók hangsúlyozták, hosszú út elején állnak, az egyik legfontosabb feladatuk azoknak a referenciaboroknak a megtalálása, amely alapján a követendő stílust körül lehet határolni.