Balatonhoz is kötődő állami vezetők vagyonnyilatkozata (mti)

Oktatói tevékenységből, illetve lakáskiadásból jut több állami vezető is pluszjövedelemhez a most benyújtott vagyonnyilatkozatuk szerint. A tavalyi évről szóló vagyonnyilatkozatok az Országgyűlés honlapján olvashatók. Az MTI híradása alapján a balatoni érdekeltséggel rendelkezőket mutatjuk be.

Matolcsy Györgynek, az MNB elnökének továbbra sincs jelentős vagyon a nevén, nincs autója, részvénye vagy értékpapírja, nem tartozik banknak, sem magánszemélynek. Továbbra is az övé egy 1985 óta a birtokában lévő 150 négyzetméteres balatonakarattyai családi ház. Újdonság, hogy ötmillió forintos jegybankelnöki fizetése mellé 2018 februárjától havi 750 ezer forintot kap a Budapest Institute of Banking Zrt.-től. A 2017-ben alapított pénzügyi képzőközpontnál Matolcsy György banki, pénzügyi témakörben indított tanfolyamok esetén állandó jelleggel témavezetői feladatokat lát el, oktatási anyagok lektorálásáért felel, illetve vizsgabizottsági tag.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes megtakarításai továbbra is 5,5 millió forintot tesznek ki, tartozása nincs. A kereszténydemokrata képviselő ingatlanvagyona nem változott: még mindig két II. kerületi ingatlan felét, valamint egy balatonfenyvesi üdülő haszonélvezeti jogát birtokolja. A kormánypárti politikus ezúttal is antik bútorait tüntette fel értékes ingóságai között.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetőjének vagyonnyilatkozatából kiderült, hogy Rogán Antal – az előző évi 25 millió forintot követően – tavaly 42,6 millió forintra tett szert egy szabadalmi jognak köszönhetően. A miniszter takarékban elhelyezett megtakarítása 700 ezer forintról 39 millió forintra gyarapodott, és megmaradt a magánszemély felé fennálló 18,2 millió forintos adóssága. Rogán Antal megőrizte II. kerületi lakását, balatonlellei üdülőjét, valamint szakonyfalui erdőjét és egyéb itt örökölt ingatlanjait.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter különböző formában meglévő megtakarításainak értéke – az előző évhez hasonlóan – ismét 3 millió forinttal emelkedett, összértékük meghaladja a 10,5 millió forintot, szüleivel szemben fennálló 30 millió forintos tartozása tavaly sem csökkent. Ingatlanvagyona változatlan: a tárcavezető egy dunakeszi házzal rendelkezik, emellett megtartotta tulajdonrészét három balatonedericsi és egy győri ingatlanban.

Pintér Sándor belügyminiszter feleségével birtokolt szerteágazó értékpapír-portfóliójának együttes értéke – jelenlegi árfolyamon számolva – mintegy 370 millió forintot tesz ki, miközben a tárcavezetőnek még mindig fennállnak egymilliárd forintot meghaladó pénzkövetelései. Pintér Sándornak nincs tartozása, megtartotta 1995-ben örökölt Wartburgját és még mindig tulajdonosa egyebek mellett egy 155 négyzetméteres VII. kerületi társasházi lakásnak, a II. kerületben négy lakása van, Siófokon pedig egy 200 négyzetméteres háza.

Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter tavaly egy 45 négyzetméteres siófoki lakással gyarapította ingatlanvagyonát, amelynek felsorolását egy II. kerületi 160 négyzetméteres lakással kezdett, és két szőlővel és egy erdővel is kiegészített. A megtakarításai mintegy 38 millió forintot tesznek ki, tartozása nincs.