Balatongyörök állami segítséget kér a Kastélyszálló megmentéséhez

Balatongyörök állami segítséget kér a helyi védettséget élvező, a nemzeti vagyonkezelő által árverésre bocsátott Kastély Hotel megmentéséhez. Biró Róbert polgármester a hirbalaton.hu-nak elmondta, az ingatlanspekulánsokat kellően lázba hozta a csökkentett áron meghirdetett újabb árverés, de félő, hogy a nyertesnek nem a védett épület továbbüzemeltetése lesz a célja. „Ideje lenne megmenteni a felszabdalástól és a beépítéstől a még megmaradt értékes tóparti, illetve tó-közeli ingatlanokat” – hívta fel a figyelmet.

Az üdülőtelep bejárata (fotó: hirbalaton.hu)

 

Biró Róbert kifejtette, már évekkel ezelőtt levélben fordultak minden illetékeshez, hogyha más nem akad, az önkormányzat kész átvenni a négy éve bezárt, addig sikeresen működtetett ingatlant üzemeltetésre, de nem kaptak választ sehonnan. Most az új piaci helyzetben a Kastélyszállót, más néven a Kastély Hotelt a feldarabolástól kellene megmenteni az állami tulajdonban tartásával – tette hozzá. A helyi képviselő-testület már megkereste a térség országgyűlési képviselőjét, és már korábban levelet írt az illetékes tárcáknak.

 

Ma este zárul a licit

A polgármester arról számolt be, hogy egyértelműen nőtt az üdülőtelep iránti érdeklődés, hiszen a megugrott balatoni ingatlanárakhoz képest már jónak számít a legutóbb meghirdetett ár. A negyedszerre, csökkentett áron meghirdetett árverés szeptember 26-án zárul. Közelivé és fenyegetővé vált a veszély, hogy a Kastély Hotelt nem akarja majd felújítani és üzemeltetni az új tulajdonos, hanem inkább felparcellázza és továbbértékesíti a területét – mondta Bíró Róbert.

„Sem a településnek, sem az államnak nem lehet hosszú távú érdeke, hogy egy ilyen érték elpusztuljon, és a balatoni turizmus érdeke helyett a magánérdek kerekedjen felül” – fogalmazott a polgármester.

 

Meg kéne védeni a megmaradt értékeket az ingatlanspekulációtól

Bíró Róbert szerint a Balatont ellepő ingatlanspekulánsok már sok kárt tettek, ideje lenne fellépni ellenük, és megmenteni a felszabdalástól és beépítéstől a még megmaradt tóparti, illetve tó-közeli értékes ingatlanokat. A Balatonnak magas minőségű szállásszolgáltatásokra van szüksége, nem pedig lakóparkokra. Hathatósabban kellene érvényt szerezni a Balaton törvénynek, amely szerint a Balaton mindenkié, ezért a hozzáférhetőségét a törvény szabta módon biztosítani kellene, azonban ennek a megvalósításához az önkormányzatok eddig nem kaptak forrást.

Egyes felmérések szerint több mint 10 ezer lakás kapott vagy van éppen engedélyezés alatt, amit lakóparkokban kívánnak felépíteni a következő két-három évben a Balaton körül – a polgármester tudomása szerint. Ez nem hoz új betelepülőket, és munkahelyeket sem teremt a lassan öregedő településeken, a szállás és vendéglátás piacát viszont alaposan felforgatja – hívta fel a figyelmet.

 

Az önkormányzatokat kábító taktika

Beszámolója szerint az ingatlanspekulánsok gyakorlata az, hogy kedvező áron megszereznek egy-egy ingatlant, közben fantasztikus látványtervekkel ámítják el a helyi képviselő-testületet, és bemutatják, hogy miként fognak munkahelyeket teremtve  fejleszteni és egyre több adót fizetni. Ehhez persze módosítani kellene a helyi rendezési tervet, illetve építési szabályzatot. Amikor a körbeudvarolt önkormányzat ezt megteszi, érdekes módon nem történik semmilyen fejlesztés az ettől értékesebbé váló ingatlanon, hanem az jó esetben újra gazdát cserél – vázolta a szokásos ügymenetet Biró Róbert.

Szerinte már sok tóparti önkormányzat tudna hasonlókról beszámoltatni. Emlékeztetett arra, hogy a „nagyobb halak”  állami szintű jogszabály-módosítást is el tudnak érni. Ez történt az önkormányzati kempingeket több mint egy évtizede felvásárló SCD Group esetében, amikor négypárti egyezséggel növelték a balatoni kempingek beépíthetőségét számottevően, majd az ígéretekből nem lett semmi, csak felszabdalt vagyon és zavaros tulajdonosi viszonyok.

 

Milliárdokkal támogatják a szálláshelyfejlesztéseket, miért hagynák ezt veszni?

„A magánérdek törekvése érthető, hiszen a telekspekuláció sokkal jobb üzlet, mint a 20-30 év alatt megtérülő szállodafejlesztés, ezért van szükség állam, illetve jogszabályi beavatkozásra, hogy ne veszhessen kárba több balatoni érték” – hangsúlyozta a balatongyöröki polgármester.

Szerinte nehezen lenne értelmezhető, hogy amíg Keszthely térségben a panziók, szállodák fejlesztésére és kapacitásbővítésére első ütemben, a Kisfaludy-program keretében 5,3 milliárd forinttal járul hozzá a kormány, addig egy állami tulajdonú szállodát hagynának elveszni.

 

Nemzetközi művésztelepet álmodtak ide

Mint arról a hirbalaton.hu korábban beszámolt, az egykor belügyminisztériumi üdülőként működtetett Kastély Hotelt a bezárása előtti utolsó pár évében az Erzsébet-program keretében üzemeltették, nyereségesen. Akadt volna helyben működő állami tulajdonú cég szállodája is, aki érdeklődött az üzemeltetése iránt, de az állami vagyonkezelő csak az eladásban gondolkodott. Akad olyan kezdeményezés is, miszerint a Nemzeti Szalon hajdani igazgatójának álmát megvalósítva, egy nemzetközi művésztelepet kellene kialakítani a műemléki környezetben található üdülőhelyből, megtartva azt állami tulajdonban.

Az ingatlant bemutató, fotókat is közlő korábbi cikkünk itt olvasható.