Balatonfüredi sulifejlesztések: robotok is lesznek az iskolákban (balatonfured.hu)

Az Európai Unió támogatásával mintegy 130 millió forintos fejlesztés kezdődhet meg Balatonfüred általános iskoláiban. Több intézményben is modernizálják a tanuláshoz szükséges eszközöket, új szoftvereket alkalmaznak az oktatásban, a Radnóti iskolában pedig az épületet is korszerűsítik.

Hatvan millió forintot költenek a Radnóti Miklós Általános Iskola infrastruktúrájának fejlesztésére. Felújítják az épület elektromos hálózatát, kicserélik a folyosók, lépcsőházak burkolatát, új nyílászárókat építenek be, felújítják a tantermeket.
A beruházás részeként a tanuláshoz szükséges bútorokat és eszközöket is beszereznek, egyebek mellett több tucatnyi fejhallgatót, egy dvd lejátszót hangszórókat, mikrofonokat.

A munkálatok várhatóan a tavasszal kezdődnek, szeptemberben pedig már a megújított iskola várja a diákokat.

A digitális környezet fejlesztése elnevezésű pályázat keretében 73 millió forintból modernizálhatják a város három általános iskolájának eszközeit.
A projekt célja: az elektronikus média magabiztos alkalmazása a tanulásban, a szabadidőben, és a kommunikáció során.

A fejlesztés révén a Radnóti Miklós- és az Eötvös Loránd Általános Iskolában valamint a Fekete István Speciális Általános Iskolákban az eddigieknél színvonalasabb, érdekesebb tanórákat tarthatnak majd a pedagógusok, akik közül negyvenen, a program részeként, továbbképzéseken is részt vesznek.

A projekt kiemelt célja a tehetséggondozás, azaz a diákok mélyebb és több digitális tudásanyagot tartalmazó oktatása.
Többek között tableteket, interaktív táblákat, az élményszerű oktatást segítő digitális eszközöket kapnak az intézmények, sőt még egy 3d nyomtató is szerepel a fejlesztésben.

A pályázat révén mindegyik említett iskolában ezentúl úgynevezett Geomatech élményszerű természettudományos robotot alkalmaznak majd. A Geomatech rendszert arra találták ki, hogy a diákok megszeressék a matematikát és a fizikát, az okos eszközök, így telefon, a tablet vagy akár az interaktív tábla révén elvégezhető kísérletek által a tanuláshoz több sikerélmény kapcsolódjon.

Az iskolák felzárkóztatását elősegítő programok az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretében, uniós forrásból valósulnak meg.