Balatonfüreden méltón őrzik, ápolják Jókai Mór városi hagyatékát (veol.hu)

Életre kel Jókai Mór kora a villájában kialakított emlékházban. A felújított Jókai-villa 2010 májusa óta emlékház, ahol láthatóak Jókai és felesége használati tárgyai, relikviái


Az épület előtt 137 éves császárfa őrzi a régi idők emlékét. Jókai első balatonfüredi látogatása 1857-ben ugyanis emlékezetes volt az író és felesége, Laborfalvy Róza, a kor ünnepelt színésznője számára. A táj szépsége, a fürdőhely hangulata vonzotta a házaspárt, így gyakran jártak Füredre.

Tíz év múlva megvásárolták a telket, amelyen ma az emlékmúzeumként működő villa áll. A kora eklektikus stílusban épült nyaraló teraszáról a Balaton és Tihany tárult a lakók elé.

Jókai több regényt írt itt, így Az arany ember és a Fekete gyémántok címűt. Felesége halála után, 1889 elején eladta a villát Michelini János veszprémi gabonakereskedőnek.

A Jókay család 1908-ban visszavásárolta a nyaralót. 1954-ben, az író halálának 50. évfordulójára az épületben megnyitották az ország egyetlen Jókai-emlékmúzeumát.

1992-től minden év májusában, az író halálának évfordulóján, a Jókai-napokon emlékeznek rá tisztelői. A felújított Jókai-villa 2010 májusa óta emlékház, ahol láthatók Jókai és felesége használati tárgyai, relikviái. A korhűen berendezett konyhában mintha most készítené el Laborfalvy Róza a híres bablevest, az író egyik kedvencét, amit minden évben, a Jókai-napokon sokan megfőznek a Koloska-völgyben – írja a veol.hu.