Balatonfüreden jöhet létre a Balaton-régió irodalmi központja (balatonfured.hu)

Az EKF program egyik nagy erénye, hogy térségfejlesztési szerepe is van, ezen belül juthat komoly lehetőségekhez Balatonfüred – véli a város polgármestere. Bóka István kifejtette: a városnak a tervezett kulturális programok illetve az azokhoz kapcsolódó infrastrukturális fejlesztések mellett ismertséget is hozhat. 

 

50 milliárd forintos kormányhatározat van egyelőre elkülönítve az EKF programra, ennek markáns részét a fejlesztések illetve a megvalósuló rendezvények alkotják – fogalmazott a balatonfured.hu-nak Bóka István.  Balatonfüred polgármestere kifejtette: az EKF elsősorban azokat a programokat támogatja, amelyek már bizonyítottak, fenntarthatók, azaz, nem csak egy-két évre szólnak.

Nekünk több ilyen emblematikus rendezvényünk is van. Jók az esélyeink, hiszen élő együttműködésünk van a Quasimodo Költőverseny és a Hamvas Napok szervezésében, ezek a programok kiemelt szerepet kapnak a jövőben is. A Vaszary Galériában szeretnénk nívós kiállításokat szervezni a magyar kortárs képzőművészeti élet legnagyobb alakjainak műveiből. Szeretnénk, ha az EKF készülő képzőművészeti stratégiájában fontos szerepet kapna a galéria.

– részletezte a polgármester. Bóka István a tervezett fejlesztésekkel kapcsolatban elmondta: a Forrás Sportpark alatti 13 hektáros területen egy szabadtéri mozit létesítenének. Szabadtéri vetítésekkel idén is folytatják a tavaly szeptemberben először megrendezett Filmpikniket. Az az elképzelésük, hogy a régióba költözzön a Filmszemle, ezzel nagy esély lenne arra, hogy a térség, benne Balatonfüred, a hazai filmművészet jelentős vidéki bázisává váljon.

Hozzátette: az egykori Huray utcai piac helyén épülő konferencia központhoz társulna egy kiállítótér, a Blaha Lujza 3. illetve 5. szám alatt pedig egy Modern Képtárat hoznának létre. Itt a Szőllősi Nagy András és Nemes Judit egyedülálló értéket képviselő kortárs magángyűjteménye kapna helyet.

Szerinte a Modern Képtár sok látogatót vonzhat, ráadásul az elő és utószezonban, amikor kevés a vendég Balatonfüreden. Olyan fejlesztésekre van szükség, amelyek nem az egyébként is zsúfolt nyári szezont terhelnék tovább, erre kitűnő lehetőség a képtár. A Blaha Lujza utca 5-ben lévő helytörténeti gyűjteményt felköltöztetik az óvárosba, a felső városrész rehabilitációja keretében itt kap egy épületet, a Városi Múzeum a felújítás alatt álló egykori Esterházy-kastélyba kerül, a jelenleginél sokkal jobb körülmények közé, a Blaha utca 3-ból pedig kiköltözik a Tourinform Iroda. Így, adott a képtár helye.

Végül elárulta: nagyon költséghatékonyan működtetik a kulturális intézményeiket.

Nem hiszem, hogy a jelenleginél kevesebb pénzből ez megvalósítható lenne. Az átalakítással racionalizálunk: a jövőben kizárólag a helyi turisztikai egyesület feladata lesz a marketing, a rendezvényeket a Füredkult Kft. szervezi, a város hivatala pedig csak az ünnepségeket rendezi majd.

A tervek közt szerepel még, hogy a Vaszary Galériában megalakul egy irodalmi szalon, ami nemcsak a füredi, hanem a Balaton régió irodalmi központja is lenne, regionális szintű programokkal. Mindez illeszkedne az EKF elfogadott irodalmi stratégiájához.