Balatonfüred polgármestere a BAHART ingatlan eladási terveinek újragondolását kéri

Bóka István, a BAHART-kisrészvényes Balatonfüred polgármestere, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke a hajózási társaság reorganizációs tervéről a hirbalaton.hu megkeresésére azt nyilatkozta, bizonyos elemeit el tudja fogadni, de a vízparti ingatlanokat érintő értékesítési tervekkel kapcsolatban kérni fogja, gondolják újra.

 

A korábban vízparti önkormányzatok kezében levő, majd tavaly meghatározó állami tulajdonba került BAHART (Balatoni Hajózási ZRt.) új vezetése reorganizációs tervet készített. A májusi közgyűlésen elfogadásra váró tervek egyebek közt ingatlan eladásokat, járatmegszüntetéseket, létszámleépítéseket és a cég vitorláskikötő-láncának bérbeadását is tartalmazzák.

Bóka István kifejtette, a vitorláskikötő-lánc bérbeadását nem látja problémásnak, hiszen azok közösségi tulajdonban maradnak. Elfogadható, hogy a BAHART így keresi a módját, hogyan tudja növelni a bevételét, és színvonalasabban működtetni a fejlesztéseket igénylő kikötő-láncot – tette hozzá.

Az eladásra szánt vagyonelemekről azt mondta, olyanokról van szó – a balatonszemesi és a balatonboglári kemping, a siófoki vízparti Móló Hotel, valamint Kenese, Csopak, Balatonakali, Balatonudvari közforgalmú kikötője -, amelyek régóta gondot, ráfizetést okoznak a cégnek, így érti a menedzsment szándékát, azonban a pillanatnyi gazdasági érdeknél sokkal fontosabbnak tartja a hosszú távú stratégiai és a közösségi érdeket.

– Bizonyára meg lehet találni ezeknél a vagyonelemeknél a hasznosítás olyan módját, amely hasonló bevételt hoz a cégnek, mint az eladás hozna, mégis állami, vagy önkormányzati tulajdonban maradhatnak – fogalmazott.

A járatmegszüntetési tervekkel kapcsolatban közölte, a balatoni önkormányzatok a menterendi hajózás megtartására szövetkeztek, amikor tulajdonossá váltak a cégben. Ez sosem volt gazdaságos, de közösségi érdek – hangsúlyozta. Álláspontja szerint fontos, hogy az összes kisrészvényes település közforgalmú kikötőjét érintse a jövőben is valamilyen módon a menetrend szerinti hajózás.

 

Balassa Balázs, a balatoni önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség társelnöke szerint ellentétes a helyi önkormányzatok szándékával a BAHART átalakítási terve. Az erről szóló nyilatkozata itt olvasható.