Balatonfüred nem a fürdésről kapta a nevét (welovebalaton.hu)

Balatonfüred nevének semmi köze a fürdéshez, a város fejlődésében pedig sokáig nem a Balaton, hanem az itt feltörő savanyúvíz-források voltak meghatározók. Cikksorozatában a balatoni és a Balaton környéki helységnevek nyomába eredt, és a tudományos magyarázat mellett a népi helynévmagyarázatra is kitér a welovebalaton.hu.

 

A Balaton környékén számos furcsa helységnévvel találkozunk. Ezek jelentéséhez – a tudományos, nyelvtörténeti és etimológiai kutatások eredményein túl – sok legenda és értelmezés fűződik. A „népi” helynévmagyarázatok nem veszik figyelembe a korabeli névadási szokásokat, a nyelvtörténeti változásokat, és sokszor mondákat, regényes történeteket kapcsolnak a települések neveihez.

Füred nem a Balaton miatt lett népszerű

Balatonfüred neve kapcsán mindenki a fürdés szóra gondol, pedig a név eredetét egészen máshol kell keresni. A füred szó a fürj für, fűr alakjából származik, itt „fürjest” jelent, a város neve tehát eredetileg azt jelenthette, hogy „fürjes hely”. A korabeli savanyúvíz-források vizének hasznosítására kialakított fürdőtelep miatt azonban „a nyelvérzék a Füred helynevet a fürdő családjába vonta át ’fürdő-, üdülőhely’ értelemmel” – írja az etimológiai szótár. Az így átértelmezett Balatonfüred mintáját tükrözi a tudatosan alkotott Káptalanfüred is.

A cikk folytatása itt elolvasható.