Balatonfüred is megvalósult: ételdobozt helyeztek ki a rászorulóknak (veol.hu)

Ételdobozt helyeztek el a közelmúltban a balatonfüredi bevásárlóközpont élelmiszerboltjának liftes bejárata mellett a Reformáló Egyesület tagjai. A dobozba élelmiszert lehet tenni, amit az arra rászorulók kivehetnek. A füredi az ország 16. ilyen kezdeményezése.

 

Smudláné Fazekas Margit elmondta, hogy az első dobozt saját családi házuk kerítésére tették fel, ami sokaknak megtetszett, és csatlakozni szerettek volna. Azóta, ha megkeresik őket, segítenek a doboz beszerzésében és elhelyezésében, de a doboz mögött helyi civilek állnak.

Füreden is helyi kezdeményezésből valósult meg az ötlet. Ezeket a dobozokat nemcsak a hajléktalanok használják, hanem olyan nehéz sorsú, elszegényedő családok is, amelyek nincsenek a szolgálatok látókörében.

– Nagyon segítőkész volt a füredi Tesco vezetője. Nemcsak megengedte, hogy a dobozt felszereljük a bolthoz, de azt is megígérte, hogy vásárlóikat rendszeresen tájékoztatni fogják az adományozási lehetőségről. Nagyon sok megkeresésünk van, de csak akkor rakunk ki dobozt, ha mögötte biztos támogatók is állnak. Ez lehet egy pékség vagy zöldséges, de szükség van nagyobb támogatókra is, mert a tapasztalatok azt mutatják, hogy teljesen lakossági adományokból nehéz fenntartani a rendszert – mondta el Smudláné Fazekas Margit.

A dobozba lehet tenni tartós élelmiszert is, de a megmaradt vasárnapi ebédnek is sokan örülhetnek. Ha készételt rak ki valaki, akkor azt tegye dobozba és címkézze fel, hogy mit tartalmaz és mikor készült.

– A rászorulók gyorsan megtanulják, hogyan kell használni ezeket a dobozokat. A lényeg, hogy mindenki csak azt veszi ki, amire tényleg szüksége van, és hagy benne élelmiszert másoknak is – tette hozzá az elnök.

Egy-egy doboz mögött több önkéntes áll, aki naponta akár többször is ellenőrzi, hogy milyen élelmiszerek kerülnek a bele, a nem megfelelő vagy lejárt termékeket kiszedik. A füredivel együtt országszerte már tizenhat ételdoboz segít a rászorulóknak.