Vendégéjszakák: Balatonfüred az élen, de végül Siófok nyerheti a versenyt (siofoki-hirek.hu)

Siófokon a vendégéjszakák száma tavaly 15 százalékkal csökkent az előző évhez képest, amin belül a kereskedelmi vendéglátóhelyek 40 százalékos visszaesést, a magánszálláshelyek viszont 18 százalékos növekedést produkáltak.

Tavaly a kereskedelmi szálláshelyek vendégforgalma alapján Balatonfüred áll az élen, de ha a magánszálláshelyekét is számoljuk, akkor Siófok lehet az első. A tavaly nyári, két vírushullám közötti szezonban felértékelődnek a magánszálláshelyek a „tömeghotelek” rovására. A városi adatokból legalábbis egyértelműen ez olvasható ki – írja a siofoki-hirek.hu.

 

A siófoki adatok szerint a magánszálláshelyek, vagyis a „Zimmer Ferik” forgalma 2020-ban 18 százalékkal meghaladta a 2019-est, tehát a vírusmentes esztendőét.

Ami a kereskedelmi szálláshelyeket illeti, a balatontipp.hu balatoni információs portál,  a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) számai alapján történt összegzése szerint Balatonfüred országos összevetésben is az élen végzett 2020-ban a maga 495 120 vendégéjszakájával (csak a kereskedelmi szálláshelyeken, tehát a Zimmer Ferik nélkül), megelőzve Hajdúszoboszlót, Budapest 5. kerületét, Hévízt és Siófokot.

 

Siófok kereskedelmi szálláshelyein 60 százalékos volt tavaly a visszaesés

Siófok 5. helye 416 296 vendégéjszakát jelent, ami a 60 százaléka a 2019-esnek. Balatonfüred ellenben az előző év 67 százalékát hozta. Az országos top 50-ben a balatoniak közül Balatonszemes 30., Zamárdi 32., Tihany 34., Keszthely 38. lett.

Régiós szinten 44 százalékkal esett vissza tavaly a kereskedelmi szálláshelyek forgalma, a balatoni régió tehát nem teljesített rosszul, hiszen országosan 58 százalékos volt a visszaesés – számolta ki ugyancsak a Balatontipp.hu. (A KSH ugyan a november 30-i állapotot tette közzé januárban, ám ezúttal nyugodt szívvel éves „végeredményt” is lehet hirdetni, hiszen a járványhelyzet miatt decemberben gyakorlatilag sehol sem volt turistaforgalom.)

 

A magánszálláshelyek forgalmáról csak hónapok múlva lesznek adatok

Végeredményt persze még nem lehet hirdetni a tavalyi turistaforgalom tekintetében, hiszen a magánszálláshelyek forgalmát majd csak az év közepe táján teszi közzé a KSH, akkor pedig várhatóan „borul” a sorrend, és Siófok előbbre léphet a rangsorban. A balatoni települések között borítékolható az első helye, országos összevetésben is maximum csak Hajdúszoboszló körözheti le a magán- és kereskedelmi szálláshelyek együttes forgalma alapján. Hiszen Siófokon eleve magas a Zimmer Ferik száma (az elmúlt években Balatonfüreden csak a vendégforgalom 10 százalékét adták, Siófokon egyharmadát), az ország magánszálláshely-kapacitásának 42 százaléka található a Balatonnál, a tó körül pedig Siófokon található a legtöbb szálláshely e kategóriában.

A Tourinform adatai alapján a 2083 magánszálláshely-üzemeltetéssel foglalkozó siófoki vállalkozó összesen 14 119 férőhellyel járul hozzá Siófok éves vendégéjszaka-számához, ami az utóbbi években sorra érte el az évi 1 milliós számot. Kivétel a 2020-as covidos év: a Siófoki Hírek megszerezte a városházi adóhivatal november 30-i számait, s e szerint az összes vendégéjszakaszám 908 830, amiben már benne van a kereskedelmi- és a magánszálláshelyek forgalma is. E szerint pedig a 416 296 kereskedelmi vendégéjszaka mellett 492 534 „zimmer feris” vendégéjt produkált tavaly Siófok, vagyis ha hinni lehet a számoknak, a 2020-as esztendő lehetett az első, amikor a siófoki magánszálláshelyek lekörözték a szállodákat, panziókat és kempingeket.

 

Mikor indulhat be a 2021-es turistaszezon?

Orbán Viktor miniszterelnök múlt pénteken azt mondta a Kossuth Rádióban: „Ha beoltottuk az egészségügyi dolgozókat, a szociális intézményekben dolgozókat, a 60 év feletti krónikus betegeket, a védelemben résztvevőket és az időseket, akkor kezdődhet egy új időszámítás és lehet beszélni arról, mikor és hogyan szabaduljunk meg a korlátozásoktól.”

 

Siófok 2020-as vendégforgalma számokban (forrás: siófoki-hirek.hu):

  • Vendégéjszaka, kereskedelmi szálláshelyen 416 296 (a 2019-es 60 %-a)
  • Vendégéjszaka, magánszálláshelyen 492 534 (118 %)
  • Összes vendégéjszaka 908 830 (85 %)
  • Kereskedelmi szálláshelyek bevétele 4,7 miliárd Ft (76 %)
  • Átlagos szállásdíj/éj 11 306 Ft