Balatonfüred a negyedik legnépszerűbb szállásfoglalási helyszín (veol.hu) 

Egy internetes szállásfoglalási portál adatai szerint 15 százalékkal bővült a belföldi turizmus a II. negyedévben. A legtöbb vendéggel Budapest, Siófok és Eger büszkélkedhetett, Balatonfüred a negyedik legnépszerűbb foglalási helyszín lett.

 – Mi is érezzük a növekedést. Egyre inkább a minőséget keresik az emberek, és aki ezt tudja nyújtani, annál megnőttek a foglalási idők, azaz egyre korábban kell foglalni, ha valaki szálláshoz szeretne jutni – mondta el lapunknak Böröcz István, a Balatonfüredi Turisztikai Egyesület elnöke.

Idén megfigyelhető volt, hogy a korábbi kettő helyett a gyakrabban foglaltak három-négy éjszakára. A városban vannak wellness-szállodák, és különböző szolgáltatást nyújtó panziók is. Előbbiek igyekeznek a szállodán belül több napra is elegendő programot biztosítani, az utóbbiak inkább a városi programokat ajánlják.

– Aki a programokra jön, az rendszerint megelégszik egy olcsóbb, kevesebb szolgáltatást nyújtó szálláshellyel is. Füreden már látszik, hogy az erőfeszítések lassan célt érnek, hiszen hosszabb lett a szezon, gyakorlatilag októberig telt házzal működnek a szállodák, és ha befagy a Balaton, akkor télen is így van. Októberre tervezünk egy színvonalas gasztronómiai fesztivált, amivel, reméljük, még tovább tolhatjuk a szezonvéget – tette hozzá a szakember.

A fejlődést jól jelzi, hogy az első tíz legnépszerűbb település között Füred a legkisebb 14 ezer fővel. Az állandó lakosság több mint 90 százaléka érintett valamilyen formában a turizmusban. Az országos adatok szerint a legtöbben apartmanban, vendégházban, illetve háromcsillagos szállodában hajtották álomra fejüket, de minden szálláshelytípus esetében nőtt az átlagos foglalási érték. A többség az 50 ezer forint alatti kategóriában üdült, ide szólt a foglalások 80 százaléka. – Összességében átlagosan 9,5 százalékkal fizettünk 2017 II. negyedévében többet egy-egy pihenés alkalmával, mint tavaly ugyanilyenkor. A belföldi turizmus bevételi rekordjában szerepe volt a Szép-kártyának is, ami három százalékkal gyakrabban került elő fizetéskor: minden 5. vendég ezzel egyenlítette ki a számlát” – mondta el Szigetvári József a szallas.hu ügyvezetője.

A szakember hozzátette, a foglalások ugyanakkor tág határok között mozogtak: a két végletet egy 3,5 milliós, illetve egy 3380 forintos szálláshelyszámla jelentette. – Úgy gondolom, hogy Füreden a kapacitások bővítésére lenne már szükség. Nagyon nagy a konferenciaturizmus iránti érdeklődés. Szükség lenne egy saját vízparttal rendelkező nagy konferenciateremmel is bíró szállodára, ez a város nyugati végében még elképzelhető. Jó lenne az is, ha a másik végletet kínáló csendesebb, elvonulást biztosító családi szálláshelyek száma is nőne – tette hozzá Böröcz István.

Az adatok szerint az autóval megközelíthető külföldi nyaralóhelyek vonatkozásában Horvátország a magyarok alternatívája a Balatonra: a legtöbb foglalás ugyanis három horvát településre (Vir, Crikvenica, Zadar) érkezett be június végéig.