Balatonföldváron találkoztak a V4 országok katasztrófavédelmi vezetői

Magyarországon tanácskoztak a Visegrádi Négyek országainak katasztrófavédelmi vezetői június 11. és 13. között. A balatonföldvári ülésen – amelynek fókuszában a hatósági eszközökkel végzett megelőző tevékenység állt – Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia mellett vendégként egy japán szakember is jelen volt – számolt be a katasztrofavedelem.hu.

Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató hangsúlyozta: a hatósági munka meghatározó a katasztrófavédelem tevékenységében, ezért is választották a mostani tanácskozás fő témájául ezt a  területet. A tábornok reményét fejezte ki, hogy a találkozót követően az egymástól szerzett tapasztalatokat az egyes országok beépíthetik a mindennapi munkába.

Az előadásokat követő konzultáció során számos téma került napirendre: az önkéntesek káresetek felszámolásában betöltött szerepe éppúgy, mint támogatásuk, illetve az egyes országokban alkalmazott eljárások kérdésköre.

A találkozó végén a Visegrádi Négyek katasztrófavédelmi vezetői nyilatkozatot írtak alá, amelyben kifejezték elkötelezettségüket a további együttműködésben, egyúttal elismerik az integrált hatósági munka megelőzésben való szerepét.