Balatonföldvár: a Kúria is az önkormányzat álláspontját támogatta (sonline.hu)

A Kúria döntésével minden bírói fórum az önkormányzatnak adott igazat, így a kikötő előtti tér önkormányzati tulajdonban marad, és ősszel újra indul egy kisajátítási eljárás. A kikötői bódésor tulajdonosai az önkormányzat és a BAHART (Balatoni Hajózási Zrt.) közötti adásvételi szerződést megtámadták, azt szerették volna elérni, hogy a kikötő előtti tér az önkormányzat helyett az ő magántulajdonukba kerüljön – írja a sonline.hu.

Az építészetileg elavult, értéktelen büfésor felújítását, átépítését a jelenlegi jogszabályok nem teszik lehetővé, elbontását már a ’90-es években napirendre tűzte a Berkes László vezette önkormányzat is. A Balatoni Tervtanács, a Műemlékvédelmi Tervtanács, az állami és városi főépítészek egyöntetűen a mielőbbi bontás mellett foglaltak állást. A megegyezést az önkormányzat és a bódésor vállalkozói között lehetetlenné teszik a 2004-ben 99 évre üzletenként másfél millió forintért megkötött bérleti szerződések, melyek megszüntetéséért a jelenlegi üzlettulajdonosok egységenként 200 millió forintos lelépési díjat kérnének a várostól.

– Az évek óta tartó huzavonát megelégelve a képviselő-testület ősszel dönt a kisajátítási eljárás újraindításáról és a tér munkaterületté nyilvánításáról – tájékoztatott Holovits Huba polgármester. – Az önkormányzat régóta vár a fejlesztési lehetőségre, ami városépítészetileg szakmai kérdés. Egy turisztikai attrakcióval egybekötött közösségi teret szeretnénk megvalósítani a területen. A műemlék épületek környezetét valamennyi balatoni településen rendezték, ideje, hogy Balatonföldvár városképe is méltó legyen.

A közösségi tér már elkészült terveit több ütemben várhatóan 2026-ig valósítja meg az önkormányzat – írja a sonline.hu.