Balatonfenyvesen nyár derekán nőtt a fizetőssé váló parkolók száma

Balatonfenyves honlapján pár napja,  július 26-án jelent meg egy felhívás, miszerint újabb fizetőparkolókat jelöltek ki a Balatonhoz közel eső utcákban. A község FB oldalán eddig reagáló 42 ember közül 23-nak tetszik az intézkedés, vajon miért? Lombár Gábor polgármester azt nyilatkozta a hirbalaton.hu-nak, hogy a tervek közt további utcák fizetőssé tétele szerepel, de arról már az új önkormányzati testület dönt az őszi választások után.

A polgármester elmondta, június végéig tartottak a strandfelújítási munkák Balatonfenyves szabadstrandjain. Az okozott kellemetlenségek miatt, a település gesztust gyakorolva nem szedett parkoló díjakat a Balatonpart utcában június végéig, a munkák befejeztéig. Ezek a parkolók amúgy tavaly váltak fizetőssé. A díjköteles parkolók köre idén bővült a vasút-mentén haladó Kölcsey Ferenc utcával, ahol azért csak mostantól kell fizetni, mert csak most érkeztek meg a jegyadó automaták. (Főszezonban egy óra parkolás autóval 200, motorral 100 forint.)

 

Egyórányi türelmi idő után büntetnek

A helyi lakosságnak nincs kedvezmény, de mint azt Lombár Gábor elárulta, először figyelmeztetnek, és csak egyórányi türelmi idő lejárta után büntetnek a parkolóőrök.

A tervek szerint a jövőben a vasút Balatontól távolabbi oldalán ingyenes parkolókat alakítanak, illetve jelölnek ki: csak ezt követően válna fizetőssé a tó és a vasút közötti településrész még több utcája. Ezekről majd az új településvezetés hoz végső döntést.

Az önkormányzat Facebook oldalán megjelent parkolásos hírre (ld. lenti kép) eddig reagáló 42 személy közül 23-nak tetszett, 9 síró, 6 csodálkozó, 2 kacagó, 2 pedig dühös arcot ábrázoló jellel értékelte a helyi rendelkezést. Az egyik kommentelő beírása így szólt: „Lombár úr leveheti a szabadstrand táblát lassan, mert pl. 5 óra strandolás = 1000 Ft parkolási díj + 2 főre 6 pisilés 900 Ft WC díj, szóval kezd kialakulni az 1000 Ft-os strandbelépő. Persze ha gyalog jössz és a Balcsiba pisilsz, akkor idén még ingyenes :)”

 

Rend és élhetőbb központ a fő cél

– Rendet szeretnénk, és élhetőbb településközpontot, ez az elsődleges cél, nem a bevétel – mondta a polgármester. Hozzátette, egyre nagyobb gondot jelentettek és jelentenek a keresztbe-kasul, olykor a közlekedést vagy az ingatlantulajdonosok szabad mozgását akadályozva parkolók. Akadtak, akik fákat ültettek közterületre, hogy távol tartsák a parkolni vágyókat.

Ami az idén fizetőssé váló vécéket illeti, a polgármester elmondta, emberhiány miatt alakult így a helyzet a település három nagy szabadstrandja közül kettőnél. A harmadik, a Csalogány strand illemhelyének ingyenes továbbüzemeltetését vállalták az ottani vállalkozók.

Balatonfenyves amúgy az elsők közötti, ha nem az első volt a szabadstrandjaik fejlesztésére jelentős összeget nyert tóparti önkormányzatok között, amelyik június végére, az eredetileg kitűzött határidőre befejezte a korábban beharangozott fejlesztéseket. „Ennek az volt az ára, hogy minden reggel ott voltam az építkezésen” – mondta a polgármester, amelyik egy a település FB oldalára feltett kisfilmen mutatta be, milyenné vált a Csalogánystrand az árnyékolókkal, a baba-mama szobával, vagy a gyermekvécével kibővült, megújult vizesblokkal.

A Balatonfenyves FB oldalán megjelent tájékoztatás: