Balatonfenyves: példás gesztus a nyaralótulajdonosoknak

„Ha mi szívesen vesszük a nyaralóink adóforintjait, akkor adjunk is róla számot, mire fordítjuk” – fogalmazta meg Lombár Gábor, Balatonfenyves polgármestere, miért tartott fórumokat a napokban több közeli nagyvárosban. Mint kiderült, lesz sok fejlesztés Fenyvesen, de még mindig csak remény a part-közeli településrészeket érintő, időnkénti áradások megszüntetése.

 

A hirbalaton.hu-nak nyilatkozó polgármester elmondta, az 5200 fenyvesi ingatlan több mint felének nagykanizsai, kaposvári és pécsi a tulajdonosa. Ezekbe, vagyis olyan városokba megy el immár harmadik éve év elején fórumokat tartani, ahol a legtöbb balatonfenyvesi nyaralótulajdonos, vagy az üdülőtelepüléshez erősen kötődő ember él. Munkatársai és polgármestertársai közül többen leszólták már a kezdeményezését, feleslegesnek ítélve a fáradozást, de ő úgy érzi az élet, vagyis a fórumait kísérő érdeklődés őt igazolja – mesélte.

Lombár Gábor úgy fogalmazott: „Az emberek nagyon értékelik, ha nem csak az adóikat akarjuk beszedni, hanem emberszámba vesszük őket, és tájékoztatjuk az elmúlt év eredményeiről, és az idei tervekről. Nemcsak a gesztus miatt érdemes őket év elején a lakhelyükön felkeresni, hanem azért is, mert ezt a figyelmet sokszor jó ötletekkel, és egyéb módon is honorálják.”

Lesz idén is olyan fejlesztés az egyik fenyvesi strandon, amit az üdülőtulajdonosok kezdeményeztek, és jó ötletnek bizonyult. Az odafigyelést és az erősebb kapcsolatot szolgálja az is, hogy nyáron ezeknek a városoknak a művészeti csoportjai bemutatkozási lehetőséget kapnak Balatonfenyvesen.

 

Sosem volt ennyi pénz fejlesztésre

„Több mint félmilliárd forint elnyert támogatásra, és 200 millió forint adóbevételre számít idén a település, sosem volt ekkora összeg fejlesztésekre” – egyebek közt erről számolt be a fórumokon a polgármester. Mint kifejtette, a település 18 millió forint támogatást nyert a Balaton Fejlesztési Tanácstól egy parti sétány kialakítására Balatonfenyves-alsón, és az ígéretek szerint várható 40 millió forintnyi támogatás a Magyar Turisztikai Ügynökségtől strandfejlesztésre. Ez utóbbinak köszönhetően a település központi strandján UV sugárzást is mérő digitális információs rendszer létesül.

Az idei tervek között szerepel a helyi általános iskola épületének energetikai rekonstrukciója, és tornacsarnokának felújítása is, amelyhez már sikerült uniós pályázaton 156 millió forint, a Magyar Kézilabda Szövetség jóvoltából pedig további közel 50 millió forintnyi támogatást nyerni.

 

Még mindig úsznak az utcák a vízben, ha erős az északi szél

Csapadékvíz elvezetésre is nyert 260 millió forintos uniós támogatást a község, de további beruházásokra van szükség a legégetőbb gond megoldására. „Úsznak az utcák a vízben a part menti és a mélyebben fekvő részeken, ha erősebb északi szél fúj széllökésekkel, főleg mióta egyeztetés és kellő parti védelem biztosítása nélkül megemelték a tó vízszintjét” – mondta a polgármester. Hozzátette, komoly feltöltések kellenek azokon a részeken, ahol nagyobb esőzések, illetve a Balaton kiöntése után megáll a víz. Burkolat kell az árkoknak, néhol átemelőkre is szükség lesz, hogy minél előbb elvezessék a vizet a területről. Egyelőre csak remények vannak arra, hogy a probléma megoldása része lesz a 360 milliárd forintos balatoni kormányzati programnak a vízügyön keresztül – tette hozzá.

 

A távlati tervekben sportcentrum, és újra indított csúszda is szerepel

„Ha sikerül megszüntetni az áradásokat, akkor lehet pályázni a fenyvesi nagystrand átfogó, mintegy 2 milliárd forintos költségigényű felújításához támogatásra. A tervek már készülnek. Az elképzelések szerint a nagystrand keleti részén sportcentrum is létesülne strandfoci- és röplabdapályákkal” – a polgármester beszámolója szerint.

Lombár Gábor beszélt arról is, hogy felmérést végeztek a település 62 kilométernyi utcájában. Az utak, utcák egy részét az elmúlt években már rendbe tették, de a kétharmaduk még mindig felújításra szorul. Az összes beruházási igény kielégítése túl sokba, 350 millió forintba kerülne, ezért továbbra is szakaszosan tudja a település megoldani a problémákat.

Az önkormányzat tervei közt szerepel a fenyvesi központi strandon évek óta használaton kívül levő, veszélyesé vált csúszda megvásárlása és felújítása is.

 

Wifi, csónakveszteglő bővítés, elektromos töltőkút

– További fontos strandi fejlesztésekre is szükség van – hangsúlyozta a polgármester. Bővíteni kell a csónakveszteglőt, és alkalmazkodva kor igényeihez wifi elérhetőséget kell biztosítani minden strandon. A község központjában szeretnének elbontani egy trafóházat, és a helyén teret kialakítani. Itt kapna helyet egy elektromos töltőkút is. A nagy ívűtelepülésközpont-fejlesztés céljai közt szerepel, hogy újabb utcarészből alakítsanak ki sétálóutcát, továbbá hogy a vasútállomásra érkezőket egy gyönyörű tér fogadja a jövőben.

Balatonfenyves saját fejlesztési forrásai ugyan szerények, de az idegenforgalmi adót idén nem emelik tovább (tavaly emelték 300-ról 400 forintra). A település 7 kilométeres partszakaszának szabad strandjai sem válnak fizetőssé, viszont a bevételek növelése érdekében a helyi képviselőtestület várhatóan a februári ülésén dönt majd arról, hogy fizetőssé teszik a központi strand parkolóinak egy részét.

 

Programok

Ami a programokat illeti, Balatonfenyvesen hagyományosan május 12-én, a település függetlenedésének ünnepén indul falunappal a turisztikai szezon, ami mára Fenyővirágzás Fesztivállá nőtte ki magát. Az eseményre hivatalosak a gasztronómiai és népművészeti bemutatókat tartó lengyel és székelyföldi testvértelepülések is. Idén is lesz júniusban veteránautó kiállítás, ahol Török Ádám és a Mini gondoskodik majd a jó hangulatról. Mindezt számtalan nyári program, majd szeptember első vasárnapján a hagyományos Balatonfenyvesi Kisvasút Nap követi.