BalatonBor Tiszta nyár! – Bemutatta a Balaton és Hegyborokat, valamint új kiadványát a Balatoni KÖR

2023. június 9-én Veszprémben, a Magyar Mozgóképfesztivál keretén belül a Filmio Fröccsteraszon tartotta meg a Balatoni Kör a BalatonBor, Hegybor premier valamint Kóstold körbe kiadvány bemutató rendezvényét.

Nyolc éve készítettünk először BalatonBort, ez az első termelői összefogásra épülő régiós bormárka Magyarországon. Van múltunk, jelenünk, és nagyon sok tervünk van a jövőre nézve is – mondta Dobosi Győző, a BalatonBor projektvezetője.

2023-ban 19 termelő készít több mint 80 ezer palack BalatonBort, és 12 termelő több mint 30 ezer palack Hegybort, de a számok még emelkedni fognak, a termelők óvatos becsléssel neveznek, majd minden évben több palackot töltenek le.

A BalatonBor Olaszrizlingből készül, jó ivású, ugyanakkor tartalmas balatoni bor, a Balatoni Kör és a Rizling Generáció közös terméke, de bárki készítheti, aki megfelel a feltételeknek.

Ez a projekt valódi, organikus, alulról jövő szerveződés, fő célunk, hogy a balatoni termelők a balatoni olaszrizlingjüket, mint BalatonBort vagy Hegybort a Balaton térségében tudják értékesíteni, hogy itt a lehető legtöbb vendéglátóegységben jelen legyünk – tette hozzá.

A HegyBor is Olaszrizlingből készül, tartalmas balatoni bor, célja a Balaton környéki történelmi szőlőhegyek Olaszrizling borainak közös kommunikációja és a helyi eredetvédelmi törekvések előmozdítása.

A nevezett borok „Origo kóstoló” szerint kerülnek elbírálásra – folytatta Dr. Fiáth Attila nemzetközi borakadémikus és közgazdász, aki szakmai partnerként, külsős tanácsadóként a kezdetektől részt vesz a projektben. Kevés olyan kezdeményezés van, ami időtálló. Egy borvidék akkor tud hosszútávon markánsan, önállóan fellépni, branddé alakulni, ha egységes szerkezetben, konzisztensen, egymásra építve tudja bemutatni borait. A piramis hasonlatot használom ennek bemutatására, hiszen a piramisok valóban időtállónak bizonyulnak – folytatta a szakember.