BalatonBor lett a Pannon Egyetem hivatalos bora

A Szenátus a Pannon Egyetem borának a Bogáromi Borbirtok BalatonBort választotta 2021. december 17. napjától 2022. június 30. napjáig. A Pannon Egyetem Szenátusa borbírálat keretében döntött A Pannon Egyetem boráról.

A borbírálat lebonyolításában, a borok értékelésében Dobosi Győző borász és Gyukli Krisztián borász segítette a szenátus tagjait. A résztvevők 5 tételből választhatták ki a Pannon Egyetem borát – olvasható az egyetem honlapján megjelent közleményben.

„A borokat nem 1-100 pont között bíráljuk, hanem origó rendszerrel. Azért fontos ez, mert a bírálati szempontból egy meghatározott „sávba” keresünk borokat. Egy könnyű bort keresünk, ahol a testesség nem előny, ami általában egy bornál lehetne az. Most egy konkrét kategória legjobb borát keressük. A bírálati pontszámok szerint a 0-tól, vagy Origótól való távolságot nézzük. Minden, ami elviszi a bort az ideálistól (tehát az origóról), az + vagy – értékekkel 1-3 érték közötti szavazatot kap. Az a bor a legjobb, amelyik a legtöbb origó szavazatot kapja, és a legkevesebb kilengő értéket”

– magyarázta Dobosi Győző.

A BalatonBor mint egy nyári, könnyű, szomjoltó olaszrizlingnek az aromaprofilja az én olvasatomban a következő: kitöltéskor egy picikét szénsavas, halvány zöldesre hajazó sárgás színei vannak. Emellett a pohárban nagyon könnyen mozog, tehát nem egy olajos, testes, tartalmas viszkozitású, hanem nagyon könnyű. A friss olaszrizlingek illataiban a zöldalma, a citrusos illatok, a friss gyümölcs illatok jelennek meg. Ízében pedig, száraz kategóriaként a savak és a cukrok harmonizálnak, tehát se nem édes hatású, se nem savas. Olyan, aminek a kortya is hosszan tart a szájban, kellemes meginni, tehát amiből kérnénk még egy pohárral az étteremben. Ez az érzet, ez az origó”

– tette hozzá Gyukli Krisztián.

Ahogyan arról korábban a hirbalaton.hu is beszámolt: a Pannon Egyetem novemberben együttműködési megállapodást írt alá a Balatoni Kör Egyesülettel és a Rizling Generációval. Az együttműködés keretében a szervezetek közösen dolgoznak azért, hogy a helyi alapanyagokra és helyi szolgáltatásokra építve egy olyan körforgást sikerüljön megteremteni, amely a régiót minden évszakban vonzóvá és élhetővé teszi.