BalatonBike 365: mobilaplikációt és weboldalt kaptak a balatoni kerékpártúrázók (CheckINN UP)

A Balaton környéke kiváló természetföldrajzi adottságai, fejlett közlekedési és turisztikai infrastruktúrája, valamint gazdag szolgáltatási kínálata alapján Magyarország kerékpáros turisztikai paradicsoma. Ami a leendő vendég számára mindezt láthatóvá, vonzóvá, elérhetővé, a szolgáltatói kínálatot átláthatóvá teszi: a kerékpártúrák tervezését, illetve a desztináció bringaútvonal-hálózatán az eligazodást támogató BalatonBike365 weboldal és mobilapplikáció. A projekt átfogó célja a Balaton térség kerékpáros turisztikai szolgáltatásainak fejlesztése annak érdekében, hogy minél több, minél jobb vásárlóerőt képviselő vendég látogasson el a Balatonhoz.

A projekt első lépése a kerékpározásra alkalmas útvonalak bejárása és felmérése volt – olvasható a  CheckINN Up digitális turizmus különszámában megjelent beszámolóban.  A 206 kilométeres Balatoni Bringakörön kívül mintegy 1200 kilométernyi utat jártak be, majd ebből a Magyar Közúttal, az erdőgazdaságokkal, a nemzeti parkkal, az önkormányzatokkal való egyeztetések eredményeként „maradt meg” az a 800 kilométer, amely a továbbiakban a hálózatot alkotja. A bejárás során rögzítették az adott szakaszok jellemzőit, illetve az útvonalakon található turisztikai szolgáltatások, látnivalók mindazon tulajdonságait, amiket utána a weboldalon és az applikációban be akarnak mutatni, illetve keresési szempontként használni akarnak.

Az útvonalbejárással párhuzamosan elvégeztek egy reprezentatív kutatást, amelynek elsődleges célja a hazai és a külföldi kereslet, a kerékpáros turisták igényeinek, elvárásainak, preferenciáinak megismerése volt. Az elkészült piackutatás igazi értéke, hogy a rendszeresen bringázók és a nem rendszeresen kerékpározó, ám aktív életmódot folytató – akár kerékpáros ajánlatokkal is megszólítható – célcsoportok igényeit mérte fel. A kutatás fókuszában a hazai és a külföldi kereslet felmérése állt.

A kijelölt útvonalhálózat alapján megtervezték annak a négyezer darab útirányjelző táblának a pontos helyét, grafikai tervét és adattartalmát, amelyek a terepen történő biztonságos eligazodást segítik. Kijelölésre kerültek a pihenők telepítési pontjai, valamit a három kerékpáros szolgáltatópont (Balatonfüred, Balatonföldvár, Keszthely) funkcionális tervei, szolgáltatási koncepciója.

A projektben létrejött valamennyi szolgáltatás „lelke” az útvonalakat és az azokon található szolgáltatásokat, látnivalókat tartalmazó adatbázis, erre épül a balatonbike365.hu honlap és az iOS-re és Androidra fejlesztett mobilapplikáció, ezek az AppStore-ból és a GooglePlay-ből letölthetők, éles üzemben működnek. A mobileszközökön történő használatra optimalizált (reszponzív) honlap alapvetően a tájékozódást, a balatoni turisztikai kínálat áttekintését, a kerékpáros program megtervezését, előkészítését támogatja információkkal, az adatok közötti sok szempontú keresőrendszerrel. Az információk célcsoportok szerinti rendezésével, kész tematikus túrák ajánlásával, vagy az egyénileg megtervezett útvonalak mentén található szolgáltatások rendszerezésével a weboldal áttekinthetővé teszi az egyébként páratlanul gazdag kínálatot, segíti az információk közötti eligazodást.

A projekt keretében – a többi kerékpáros szervezettel együttműködésben – kidolgozták a turisztikai szolgáltatók kerékpárosbarát jellegének kötelező és opcionális szakmai kritériumait, amelyek egy kerékpárosbarát minősítési rendszer tartalmi feltételeiként szolgálhatnak. A weboldalra és az applikációba regisztráló szolgáltatók a profiljuk feltöltésekor megadhatják magukról mindazokat az információkat, amelyek alapján kerékpárosbarát jellegük megállapítható.

A mobilapplikáció számos funkcióval gazdagabb, mint a honlap: a terepen történő tájékozódást segítő funkciókra a honlap esetében nem feltétlenül van szükség. Ilyenek például a teljesített track rögzítésének, elmentésének, megosztásának lehetősége, vagy a túrázó csoport egyes tagjai egyéni helyzetének mutatása a csoport többi tagja részére, vagy a chatlehetőség a túrázók által megközelített szolgáltatóval.

A fejlesztés minden elemének megvalósításakor, 2022 tavaszán egy háromnapos kerékpáros fesztivál keretében, a három szolgáltatópontról indított vezetett túrák formájában próbálhatja ki az érdeklődő nagyközönség a teljes rendszer minden szolgáltatását.