Balatonalmádi új testvérvárosa Tusnádfürdő (balaton.vehir.hu)

Együttműködési szerződést írt alá hétfőn Tusnádfürdőn a Kovászna megyei település polgármestere, Albert Tibor és illetve a balatonalmádi küldöttség vezetője, Keszey János polgármester. Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának főkonzulja, Tóth László.

A két város vezetői évek óta jó kapcsolatot ápolnak egymással, több alkalommal sor került már kölcsönös látogatásra.

Románia legkisebb városa (1417 lakos) és környéke bővelkedik turisztikai látnivalókban. Természeti értékei egyediek: a Szent Anna tó, Sólyomkő (a mindenkori királyok innen kapták idomított solymaikat), a védett mohos tőzegláp, melyet csak a kijelölt útra fektetett pallókról lehet megcsodálni, mert az óvatlanul lelépő menthetetlenül elsüllyedhet), a bálványosi mofetták, melyek kénes szaga messziről érezhető. A vulkanikus eredetű mofetták mindegyike más-más betegséget gyógyít vízével és a feltörő gázokkal. Ám ide lehet sorolni az elszemtelenedett medvéket is, akik a székely ember szerint nem játékszerek. Mindezek fölött áll a közismert vendégszeretet.

A városházán tartott testvérvárosi ünnepségen  Albert Tibor kiemelte: a papírra vetetteknél fontosabbak az emberek közötti kapcsolatok. Minden magyar felelős egymásért, s melyet örököltünk, a Szent István-i életformát és üzenetet kell továbbadnunk, csak így lehet közös jövőnk.

Almádi polgármestere szerint a nagy távolság ellenére összekötő kapocs a fürdővárosi jelleg, a nyelvi-kulturális örökség. Hozzátette: a testvérvárosi kapcsolat értékét az adja, hogy abban az egyes települések polgárai is részt vesznek.

Tóth László főkonzul hangsúlyozta: a kormányzat kiemelten fontosnak tartja, hogy a nemzetpolitikára pénzforrásokat is kell biztosítani. Ebben az évben ez már tízmilliárdos nagyságrendűre nőtt. Bízik abban is – tette hozzá –, hogy a gazdaságfejlesztés is erősödni fog, s a Mezőség után Csík is részesülhet támogatásban.