Balatonalmádi is indul a Virágos Magyarországért versenyen (veol.hu)

Egy fenntartható, környezetbarát jövőt épít Balatonalmádi, és ehhez parkokra, virágokra, átgondolt közterekre van szükségünk – nyilatkozta Fabó Péter, a város nemrég megválasztott polgármestere annak apropóján, hogy a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny kapcsán szakemberekből álló zsűri tekintette meg a város zöldterületeit július 7-én.

 

Csemez Attila professzor emeritus, a Kertészeti Egyetem és jogutódjai Tájépítészeti Karának dékánja, tanszékvezető, a helyi zsűri elnöke elmondta az érdeklődőknek, hogy összesen tíz szempont alapján ítélik meg a településeket – tudósít a veol.hu.

Ilyen a központ kinézete, a közparkok állapota, az intézmények, a játszótér, a településkapu, a város bejáratának környezete, ugyanis lényeges az első benyomás. Megtekintik továbbá a kirándulóhelyeket, a vízpartot, a sportpályát, a műemléki környezetet, a közutak környezetét, a lakó- és üdülőterületeket, a felszíni vizek állapotát, a védett területeket, és megnézik a kirándulóhely és a táj harmonikus kapcsolatát.

A zsűri elnöke kiemelte, jellemzően Veszprém megyéből jelentkeznek a legtöbben minden évben a pályázatra. Balatonalmádi kapcsán kiemelte: örvendetes, hogy a vasút és a vízpart között hatalmas közpark található. Ebben is egyedi a település.

Történelmi múlttal rendelkezik a város, amelyben található három kulturált, ápolt fürdőhely, mint például a Wesselényi strand. Rendkívül szépen gondozottak a közterületek is. A város rendezett, kulturált, tágas, nem véletlenül nyerte el tavaly a Balatoni Szövetség különdíját.

Nagyon fontos a rendezettség, mert teljesen más az ember közérzete, ha ápolt és gondozott helyen él vagy nyaral, fogalmazott a zsűri elnöke. A Balatonról elmondta, mint kiemelt üdülőövezet, mindig is jobban figyeltek a környezetre. Az célszerű lenne a jövőben, ha a korábbiakhoz hasonlóan a vasútállomásokon több lenne a növény, a virág, ahogy évtizedekkel ezelőtt ez jellemző volt.