Balatonalmádi gimnazisták képviselhetik Magyarországot egy robotikai olimpián Washingtonban (veol.hu)

A balatonalmádi gimnazisták képviselhetik Magyarországot a First Global Challenge elnevezésű nemzetközi robotikai olimpián Washingtonban szombattól.

 

A washingtoni nemzetközi robotikai olimpiára a balatonalmádi gimnazisták mellett további 159 országból utaznak fiatalok. Az Egyesület Államokba utazó nyolcfős csapat tagjai az iskola különböző évfolyamairól érkeznek: Győri Csanád, Gyimesi Norbert, Hujber Ákos, Lami Szilvia, Ipkovich Ádám, Glósz Gergely, Bikki Gergely (csapatkapitány) és Bóka Ádám (szóvivő).

A részvételi lehetőséget a veszprémi Amerikai Kuckó közvetítésével nyerte el a csapat. A vetélkedőt évek óta megrendezik Washington államban, azonban idén először válik nemzetközivé a verseny, amelyen több mint 160 ország 15-19 éves fiatal műszaki tehetségei vesznek részt, tájékoztatta lapunkat Simon Orsolya, a Magyar-Angol Tannyelvű Gimnázium és Kollégium igazgatóhelyettese, a csapat egyik kísérőtanára.

A résztvevők Amerikából kaptak egy 20 kilogrammos alkatrészcsomagot, amelyből a feladatuknak megfelelő szerkezetet kellett felépíteniük. A balatonalmádi gimnazisták olyan robotot készítettek, amely egy tesztpályán képes felismerni az ivóvízben lévő szennyeződést, és eltávolítani azt több másik csapat robotjának közreműködésével, magyarázza Simon Orsolya. Hozzátette, a diákok január óta lelkesen készülnek a megmérettetésre Kanyó Péter informatika-fizika-matematika szakos tanár vezetésével.

Hetente kétszer szakkörön vettek részt, az utóbbi három hétben pedig mindennap a washingtoni versenyre készültek. A robotikai olimpián való induláshoz közel négymillió forint adományt kapott a csapat a régióban működő automatizálási cégektől, jegyezte meg Simon Orsolya.