Balatonalmádi: Fejet hajtott az utókor (balaton.vehir.hu)

Méltó, egyben megható ünnepség keretein belül állítottak emléket szombat délután Balatonalmádiban azoknak a katonáknak, akik hivatásuk közben vesztették életüket helikopter-balesetek következtében.

Az egyszerű, ám minden részletében a repülős katonaéletet szimbolizáló emlékműnek Balatonalmádi önkormányzata adott helyet, alig pár méterre a Balatontól, mely hullámsírja lett három légi személyzetnek (ekipázsnak). Az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület és a keceli Pintér Művek szervezésében – többéves kutatómunka eredményeként – megálmodott emlékmű ma mementóként áll a 71-es főút, észak-balatoni vasútvonal és a Lottó Üdülőtelep között.
A hivatásos- és sorállományú katonák három baleset során zuhantak Balatonba (1974-ben, 1976-ban, s 1977-ben). Fotónkon az 1923-as születésű Frankó Endre, a legidősebb vadászpilóták egyike hajt fejet volt bajtársai előtt.
Az emlékhely előtt Keszey János, Balatonalmádi polgármestere mondott beszédet, majd Szűcs Pál mérnök ezredes, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság Légierő Haderőnem főnök-helyettese, illetve Simon Jójárt Sándor, a szentkirályszabadjai helikopter ezred egykori parancsnoka osztotta meg gondolatait. Az elhunytak emlékművét Szabó György alezredes áldotta meg.
A megemlékezés pillanataiban egy MI–8-as harci helikopter körözött a levegőben.