Balatonakali önkormányzata feljelentést tett

Koncz Imre, Balatonakali polgármestere arról tájékoztatta a község lakóit, illetve ingatlantulajdonosait, hogy az önkormányzat február 22-én környezetkárosítás gyanúja miatt feljelentést tett a nyomozó hatóságnál az index hírportáron megjelent feltételezett „aszfalt temetés” ügyében.

Az önkormányzat tájékoztatójának további szövege:

 

A nevezett hírportál a következő hírt tette közzé február 21-én délután:

Újabb tevékenységet fotóztunk le ugyanott, 19-én és 20-án. A vízparttól kb 15 m-re hatalmas gödröt ástak, ebbe több tíz tonna aszfalt törmeléket hordtak bele, majd azonnal be is fedték fehér murvával, hogy a nyomokat eltüntessék.”

A hírnek fotómelléklete is van, melyen egy kupac aszfalt törmelék és két kupac dolomit zúzalék látható. A fotó láttán nem egy értelmű, hogy hova került a törmelék. Akár el is szállíthatták, akár el is temethették! Amint a tudomásunkra jutott az információ, megtettük feljelentésünket Balatonfüreden a Rendőrkapitányságon. Kértük a rendőrséget tisztázza a feltételezés valódiságát.

A rendőrség az ügyben nyomozást folytat jelenleg. Mivel nincs információnk arról, hogy pontosan honnan származnak a felvételek, ezért kérjük annak készítőjét, hogy haladéktalanul juttassa el azokat a nyomozó hatóságnak, az információk visszatartásával ne akadályozza a nyomozást!

Felhívom a lakosság figyelmét, hogy amennyiben valaki környezetkárosítást észlel, akkor nem a média értesítése a legfontosabb feladat, hanem a rendőrségnek kell jelenteni! Amennyiben a rendőrség a média előtt értesül az ügyről, akkor van esély a sikeres nyomozásra, illetve, ha mégsem úgy történt, ahogy azt a média lehozza, akkor elkerülhető a felesleges hangulatkeltés.

Az ilyen, és hasonló ügyekben minden településünk ügyében felelősen gondolkodónak, el kell fogadni a rendőrség elsődleges jogosultságát. Ha nem tartjuk be a fenti helyes sorrendet, akkor sok esetben inkább ártunk, mint segítünk!

A nyomozás eredményéről a rendőrség tájékoztatni fogja önkormányzatunkat, melynek ismeretében további tájékoztatást fogok közzé adni.

Koncz Imre, Balatonakali Község polgármestere”