Balatonakali lakossági fórum kedden: új kikötőt akarnak a megvásárolt kemping elé, ahonnan eltünt nád

Lakossági fórumot tartanak Balatonakaliban 2023. szeptember 26-án kedden 17 órakor a polgármesteri hivatalban (Kossuth L. u. 45., ) egy új vitorláskikötő tervéről, amelyet a volt Holiday Kemping új tulajdonosa szeretne megvalósítani. Ez az a volt kemping, amely előtt pár éve kiirtották a nádas nagyrészét, és bár vissza kellett volna állítani a növényzet eredeti állapotát, ez eddig nem történt meg.

 

A település honlapján az alábbi felhívás jelent meg a lakossági fórumról:

Tisztelt Lakosság!

A korábbi Holiday Kemping területének új tulajdonosi köre, vitorláskikötő létesítésének vázlatos elvi terveivel kereste meg önkormányzatunkat. Az ötlet szerint, a Mandula Csárdától a Balatonig levezető (Csárdás utca) déli végén valósulhatna meg egy vitorláskikötő.

Az önkormányzat képviselőtestülete alkalmasnak találta az ötletet és az elvi vázrajzokat is arra, hogy azt a beruházó által felkért tervező, bemutathassa a lakosság számára.

Kérem azokat a balatonakali lakosokat, illetve a Balatonakaliban nyaralóingatlannal rendelkező ingatlantulajdonosokat, akiknek van bármilyen véleményük, az egyelőre csak elviekben tervezett létesítménnyel kapcsolatban, hogy vegyenek részt a fórumon és röviden osszák meg álláspontjukat a képviselőtestülettel. A fórumon lehetőség lesz kérdéseket feltenni a tervezőnek.

Az önkormányzat képviselőtestülete csak a lakossági vélemény ismeretében tud bárminemű határozatot hozni az ügyben, akár támogatólag, akár ellenzőleg. A fórumot követően, az ott elhangzottak ismeretében, további lehetőséget biztosítunk rövid, írásos vélemények megküldésre.

Koncz Imre
polgármester

 

Mint ismeretes, a polgármester korábban több fórumon is kért állami segítséget, hogy a helyi kempingeket a község megvásárolhassa, és közösségi tulajdonban tarthassa, de ez elmaradt, így mindhárom magánkézbe került. A volt Holiday kempingnél – ahol több mint tucatnyi szállásépületet húztak fel azóta, és nem kempingként üzemel az ingatlan kemping művelési ágban –, most egy beruházó szeretne mintegy száz férőhelyes vitorláskikötőt létesíteni.

 

Furcsa helyzet: a helyiek valójában nem szólhatnak bele

A polgármester a HírBalaton megkeresésére elmondta, a helyi építési szabályzatban régóta szerepelt vitorláskikötő elvi építési lehetősége ott, ahová a mostani tervek szólnak, mivel ott van erre alkalmas partszakasz, és ott zavarná a legkevésbé a lakosságot. Mint kifejtette, időközben magánkézbe került a partszakasz, és az a furcsa helyzet állt elő, hogy az új kikötőt négyféle hatóság engedélyezheti, meg a nemzeti park is véleményezheti, de a helyi önkormányzatnak és lakosságnak nincs beleszólása az egészbe a mai jogszabályok szerint. Hozzátette, azért a tulajdonos tudja, hogy szüksége van a társadalmi támogatásra, ezért lett partner egy lakossági fórum megtartásában.

Mint arról pár éve hírt adott több média, ezen a partszakaszon róttak ki a hatóságok egymillió forintos büntetést a nádas nagyrészének kiirtása miatt. Az elkövetőt kötelezték a növényzet visszatelepítésére, aminek eddig – olvasóink visszajelzései szerint – semmi nyoma.

Koncz Imre azt is elmondta, hogy a vitorláskikötő tervei úgy készültek, hogy az ott lévő nádast – ha lesz újra – áthidalják. Hangsúlyozta, hogy a település nyilvánvalóan akkor tudja majd támogatni az új kikötő megépítését, ha annak mólóját megnyitják a közösség, köztük a horgászok előtt is, és helyet kaphatnak benne a helyi vitorlástulajdonosok hajói is. A településvezetés pedig akkor támogatja elvi síkon a tervek megvalósítását, ha a lakosság többsége támogatni fogja – szögezte le.

 

Ez történt a fórumon beszámoló a település honlapjáról.

Balatonakali új vitorláskikötő tervei és légifelvétel a Holiday kemping előtti, érintett partszakaszról (Forrás: balatonakali.hu)