Balaton sorozatot indít a POKET és az EKF (veol.hu)

A POKET Zsebkönyvek és automaták megjelenésének 2021-es új, hiánypótló állomása a Balatoni-régió. E megjelenést tematikus POKET Balaton-sorozat kíséri, mely évről-évre új balatoni helyszínen, e kultúrtájhoz kapcsolódó szöveganyaggal népszerűsíti a könyvolvasást. Pénteken 18 órától a balatonfüredi Vaszary Galéria Kertben várnak minden érdeklődőt.

A kötetsorozat célja, hogy a tóhoz kötődő, e táj hagyományaiban, inspirációjára formálódó szövegek, és az itt alkotó szerzők írásai által tudatosítsa, erősítse meg a Balaton identitáshordozó jegyeit. Az egyes, nyárra tervezett POKET Balaton-könyvek egyúttal kiteljesítik a Zsebkönyv-automaták közösségformáló erejét is, miután könyvbemutatók, koncertek, interaktív események társulnak a megjelenő szövegvilágokhoz – írja a veol.hu.

Erdélytől a Balatonig

Ugron Zsolna kolozsvári születésű író Kisded tenger című antológiájában ezúttal a balatoni kultúrtájhoz fűződő személyes viszonyát tárja elénk. A POKET olvasói számára készült, rendkívül finom szövésű válogatásában a téli és nyári, reformkori és „retró”, férfi és női, filozofikus és könnyed elbeszélések, nézőpontok egyaránt érvényesülnek. Szöveggyűjteménye összességében épp olyan „emberléptékű”, harmonikus egységet alkot, mint ahogyan a szőlődűlőkkel, présházakkal, tölgyesekkel és legelőkkel barázdált Balaton-felvidéket szokás meghatározni.

A Kárpát-medence – Erdély után talán legjelentősebb – identitáshordozó térségéhez, a Balatonhoz tulajdonképpen szinte minden valaha volt magyar írónak van (akár rajongó, akár felemás) kötődése, „balatonosra” csiszolt írói hangja, a tó témájából, történetéből létértelmező kérdéseikig merészkedő alkotói forrásvidéke. Ugron Zsolna a Szent György-hegy bazaltorgonáiról tekintve pásztázza végig e magyar irodalmi hagyatékot, egyszerre külső és belső, egyszerre írói és szerkesztői perspektívájával szavatolva a kisded tenger egyik legbensőségesebb megközelítését.

Személyes Balaton-utazás

Pálóczi Horváth Ádám versének indító képe a POKET Zsebkönyvek első, régóta dédelgetett balatoni antológiájának címe. A kötet személyes Balaton-utazásra hív, ahol e kultúrtáj írók, költők prizmáján keresztül tárul elénk. Zsánerképek, lélekrajzok, víz-mosta, nagy felismerés-történetek, könnyed, lebegő, mégsem súlytalan panorámák.

Ehhez a válogatáshoz épp ezért olyan festményeket és rajzokat válogattak a szervezők, melyek légiességükkel, elmosódó kontúrjaikkal, pasztell színvilágukkal a szöveggyűjtemény változatosságához, tágasságához, mélységéhez és magasságához illeszkednek.

Kiállítás beszélgetésekkel fűszerezve

8.30-kor nyitják meg Puttkamer Lilla kiállítását, melynek keretében e képek a Vaszary Galéria Széchenyi termében „éltre kelnek”, maguk testi valóságában is láthatóvá válnak. – Puttkamer Lilla festményei először láthatók Balatonfüreden. Nagy megtiszteltetés, hogy a POKET szárnyai alatt, az EKF közreműködésével, irodalom és képzőművészet találkozásában, a Balatonhoz oly közel, a tó északi fővárosában mutathatjuk be őket a nagyközönség számára. Lilla von Puttkamer kiállítását Can Togay nyitja meg – mondták el a szervezők.

19.00-kor Vecsei H. Miklós a POKET alapítója beszélget Ugron Zsolnával, aki egy személyben kötet szerkesztője és nagykövete is.
A piknik-jellegű beszélgetésen a Platon Karataev zenél. A műsor után lehetőség lesz dedikáltatni a kötetet.