Terítéken a vadgondok, a balatoni hal-kérdés és a kerékpáros turizmus

„Hihetetlenül nagy probléma lehet a Balatonnál a vadak túlszaporodásából, amit hiába jelzett már többször is a Balatoni Szövetség az agrártárcának, megoldást is javasolva, eddig nem kapott választ” – mondta Balassa Balázs a szövetség elnöke a Balaton-party szezonzáró rendezvényen pénteken Szigligeten. Jakab Attila, az egyik meghívott erdélyi polgármester arról számolt be, hogy náluk a medvék miatt meg kellett oldani ezt a kérdést; lehetővé vált a belterületen felbukkanó vadak kilövése, amire a térség vadásztársaságával kötnek szerződést az önkormányzatok.

Balassa Balázs hangsúlyozta, egy vaddisznó kocának 5-8 malaca is lehet, így a már amúgy is túlszaporodott vadállomány még nagyobb gondokat okozhat a belterületeken a jövőben. Megemlítette, hogy sírokat, parkokat, öntözőberendezéseket túrnak fel, sőt akadt ahol a kerti medencében is fürödtek az állatok.

Jakab Attila, aki polgármestersége mellett vadásztársasági elnök is, azon az állásponton van, hogy amelyik vad már bemerészkedett a településekre, és megtapasztalta a könnyű táplálékhoz jutást, azt hiába fogják be, és viszik el onnan, vissza fog térni, tehát egyetlen megoldás a kilövése.

Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy 2017 sikertörténet volt a turizmusban, amit várhatóan idén sikerül felülmúlni. A turizmus jelenleg 10 százalékát adja a GDP-nek (az országban egy év alatt előállított, megtermelt termékek és szolgáltatások piaci értékének). A cél, hogy 2030-ra 16 százalék legyen ez az arány, amiben a Balatonnak, mint az ország második legnagyobb turisztikai övezetének fontos szerep jut – tette hozzá.

Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója elmondta, mi mindent tett a társaság, hogy a halászat beszüntetése után is igazi balatoni hal kerülhessen az asztalra a vendéglátásban. Mivel a balatoni hal különlegesen jó ízét a tiszta víz, és a táplálék adja, a Balaton vízgyűjtőjén lévő tógazdaságokban hasonló körülményeket teremtettek: tiszta vízben balatoni kagylókkal táplálják a halakat. Sikerült elérni, hogy már mesterszakácsok sem tudták megkülönböztetni egy próbakóstolás során, hogy balatoni, vagy a társaság irmapusztai, illetve buzsáki tógazdaságából származik egy-egy halétel alapanyaga – a vezérigazgató beszámolója szerint. A két balatoni tógazdaság halai elsőként nyerték el az országban a Minőségi Magyar Hal tanúsítványt.

Azóta megkapta a „balatoni hal” oltalom alatt álló földrajzi jelzést is a Balatonban élő, illetve a Balaton vízgyűjtő területén szaporított és nevelt, élő, hűtött vagy fagyasztott formában kereskedelmi forgalomba kerülő fogassüllő és ponty is. Most várja a társaság, hogy a nemzeti oltalmat az unió is elismerje.

Balassa Balázs utalt a halászat beszüntetését követő vitákra, amelyben a térség turizmusában érdekeltek igazi balatoni halat követeltek az asztalra, megoldási ötletekkel is előrukkolva. „Ha a halgazdálkodási társaság ugyanolyan íz-világú halat tud előállítani a tógazdaságaiban, mint a balatoni, azt el tudom fogadni megoldásnak” – mondta a BSz elnöke.

Németh Zsolt, a Kerékpáros Magyarország Szövetség alelnöke hangsúlyozta, a kerékpáros turizmus a legdinamikusabban fejlődő, sok vendégéjszakát és jól fizető vendégkört hozó turisztikai ágazat, amiben még sok tartalék rejlik a Balatonnál is. „A napirenden lévő fejlesztések során nem szabad engedni sehol sem abból az igényből, hogy biztonságos, vagyis jó minőségű aszfaltból és 3 méter széles kerékpárutak épüljenek!” – hívta fel a figyelmet.

 

Balaton-party

A Balatoni Szövetség elnöksége hagyományteremtő jelleggel idén harmadszor rendezett Balaton-party-t október 12-én a szigligeti strandon, ahol még akadtak fürdőzők, és ahol a vendégsereg igazi, Balatonból kifogott pontyokból készült halászlét fogyaszthatott a 2018-as balatoni borverseny díjnyertes nedűivel. A szezonzáró rendezvényen, ahol a régió polgármesterei, országgyűlési képviselői, újságírói, társszerveztek vezetői, valamint az Udvarhely Környéki Tízek polgármesterei voltak a meghívottak, együttműködési megállapodást írt alá az Erdélyi Szövetség és a BSz. (fotók)