Balaton-part fejlesztés: területbejárás a keszthelyi strandon (tvkeszthely.hu)

A Balaton-part fejlesztése kapcsán tartott helyszíni bejárást Manninger Jenő polgármester a tervezőiroda, az önkormányzat és a VÜZ Kft. képviselőivel. A szakemberek azt vizsgálták, hogy milyen elemeket lehet beletenni a pályázatba, illetve, hogy milyen állapotban vannak a strandon lévő épületek. Megállapították, hogy néhányat le kell bontani, hiszen nagyon elavultak és kihasználatlanok.

A TOP Plusz pályázati keretből elsősorban a Városi Strand környékét szeretné rendezni az önkormányzat. A tervek szerint a jelenlegi focipálya helyén korzókat, és vendéglátóegységeket alakítanak ki, illetve a strand új főbejárata is idekerül. A fürdőhely területe mintegy 6000 négyzetméterrel bővül, a befogadóképesség pedig 600 fővel nő. A szakemberek jelenleg a tervezés első fázisában vannak, így bejárták a strand területét, és megvizsgálták az épületeket. Azt is megbeszélték az érintettek, hogy mi az, amit a hatályos jogszabály szerint a pályázatba be lehet tervezni.

„Azt nézzük meg, hogy mi az, ami az úgynevezett TOP Plusz pályázatba beletehető. Elkészült annak az ütemezése is. Az első, körülbelül 1,5 milliárd forintot, amire rendelkezésre áll ebben a keretben, azt mivel pályázzuk meg. Ehhez szükséges pontosítani az épületek sorsát. Várhatóan – mindenképpen le kell bontani, ami a focipályán van – a strandon igyekszünk meghagyni annyi épületet, amennyi szükséges, mert egy későbbi ütemben fogjuk azokat lebontani”

– tájékoztatott Manninger Jenő, Keszthely polgármestere.

A strand területén több olyan épület van, amely a VÜZ Kft. tulajdona. Ezek közül néhány – főként a medence környékén lévők – nagyon rossz állapotban vannak és kihasználatlanok. Ezért a szakemberek úgy látják, le kell azokat bontani, így teret nyernek az új beruházáshoz. Olyan egységek is vannak, amelyek magántulajdonúak, vagy területhasználati joguk van. Megállapították, hogy ezeket is érdemes lenne valamilyen formában megújítani az egységes összkép érdekében, ezek sorsáról és lehetőségeiről azonban a későbbiekben tárgyalnak. Az egyelőre biztosnak látszik, hogy a jelenlegi főbejárat és a nemrég felújított vizesblokk között lévő épületek megmaradnak.

„Eredetileg a sportpályának, a focipályának a hasznosítására készültek a terveink, és szeretnénk a strandnak a területét bevonni ebbe, illetve nagymértékben ezt megnövelni, mind a zöldterületeket, mind a vízparti területet. Itt a meglévő épületeket, amik a strand területén bérleményként – vendéglátó vagy szolgáltató funkciók voltak – ezeket fogja fölváltani az új, egységes tervezett beruházás. Ezeket jártuk most be”

– emelte ki Lőrincz Ferenc, Alker Stúdió Építésziroda építésze.

A beruházás első ütemében az új strandbejárat készül el. Ebben a pénztár mellett vizesblokk is helyet kap, amelynek egy része a bejárat mindkét oldaláról megközelíthető lesz. Emellett elkészülnek a sétányok. Ezt követően egy következő ütemben készülhetnek el az épületek. A tervek szerint 2025 őszén kezdődhet az építkezés – a Keszthelyi TV híradása szerint.