Balaton: óriási gond a vízi-közmű rossz állapota

Óriási gond a Balaton körül az elöregedett vízi-közmű állapota, ami miatt sok a csőtörés, útfelbontás, és az akadozó vízellátás problémát okozhat a turizmusban – hangzott el a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) legutóbbi ülésén. Fodor Márk, a Zala Megyei Közgyűlés képviselője segítséget, és gyors forrás-juttatást kért a probléma kezelésére.

Fodor Márk elmondta, hogy idén több észak-balatoni település vízellátását is veszélyeztette egy gerincvezeték meghibásodása. Hangsúlyozta, hogy az érintett térségben nyáron 130-140 ezer ember, télen 50 ezer ember vízellátását érinti a probléma, amelynek orvoslása nem tűr halasztást, hiszen a régiónak egy gazdasági ágazata van, a turizmus, amely nem létezhet biztonságos vízellátás nélkül.

A helyzet súlyosságát érzékeltetve arról is beszámolt, hogy tavaly 19, idén már 20 csőtörés volt az érintett térségben, amelynek problémáját mintegy 2 milliárd forintból lehetne megoldani.

-Több helyen is tragikus a helyzet, rossz a víziközmű-hálózat műszaki állapota a Balaton körül – erősítette meg Bóka István a BFT elnöke, Balatonfüred polgármestere. „Balatonfüreden rengeteg bontás történik emiatt, sokszor új aszfaltburkolatokat feltörve. Folyamatosan durrannak el a negyvenéves csövek” – fogalmazott.

Makai Martina, az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára arról számolt be, hogy a problémák kezelésére, illetve a szükséges fejlesztésekre rövid, közép és hossztávú megoldásokat dolgoznak ki. Beszélt arról is, hogy bár országos szinten évi 100 milliárd forintra lenne szükség a vízi-közművek rekonstrukciójához, idén és jövőre 1,5-1,5 milliárd forint áll rendelkezésre. A tárca hamarosan meghirdet egy 5 milliárd forintos támogatási keretet is, amit energiahatékonyságot is eredményező hálózat-felújításokra lehet fordítani.

Mint szavaiból kiderült, az igazi megoldást az jelentheti, ha sikeres lesz az unióval az egyeztetés arról, hogy a következő uniós fejlesztési ciklus forrásait vízi-közmű rekonstrukcióra, illetve -fejlesztésekre is igénybe lehessen venni.

A BFT ülésén kezdeményezték, hogy a következő alkalommal a térség közszolgáltatója, a DRV Zrt. adjon tájékoztatást a balatoni vízellátás pontos helyzetéről.