Megkezdődött az új balatoni vízparti tervek egyeztetése

Az Építési és Közlekedési Minisztérium illetékes helyettes államtitkársága a napokban megkezdte az új balatoni vízparti tervek egyeztetését a tóparti önkormányzatokkal, amit követően, az ígéretek szerint sor kerül majd egy második körös egyeztetésre is szakmai és egyéb szervezetekkel – közölte Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnöke.

 

Az üdülőrégió önkormányzatait tömörítő szövetség vezetője kitért arra is, hogy sok az egyeztetni való. Egyfelől az új építészeti törvény kihirdetésekor több más törvény is módosult, így a Balatont érintő 2018-as területrendezési törvény is. Az ehhez kapcsolódó rendelkezések lesznek az új vízparti tervek.

Másfelől a jogalkotók egységesíteni, modernizálni szeretnék a Balaton vízpartját szabályozó jogszabályok régi, 2004-2006-ban megszületett miniszteri rendeleteket, egy új kormányrendeltet alkotva.

Az ezzel kapcsolatos előzetes tervekről, ezek szándékáról és értelmezéséről indított a minisztérium tájékoztatókat az érintett önkormányzatoknak, minden tóparti megyében egyet-egyet. A siófoki már megvolt, ahol a képviselt települések számára konkrét terveket tartalmazó térképet is átadtak. Ezt a polgármesterek átnézhetik a szakembereikkel, majd még egy egyeztetésre lehetősége nyílik minden településvezetésnek, mielőtt megkezdődik a második körös egyeztetés

– számolt be Lombár Gábor.

A jelenlegi tervek szerint az egyeztetések áprilisig tartanak, és az új vízparti tervek legkésőbb jövő január elején életbe lépnek – tette hozzá.

 

Beleszólást kérnek, mi létesülhessen a tómederben

A BSZ elnöke elmondta, a szövetség legutóbbi elnökségi ülésén is szóba kerültek a vízparti tervek. Egy csopaki ügy kapcsán is egyre sürgetőbben, és egységesen merült fel az az igény az elnökségi tagok részéről, hogy a tóparti önkormányzatoknak lehessen beleszólása, mi létesülhet a település előtti tómederben, ami jelenleg nem biztosított – mondta.

A szövetség ülésén szóba került az is, hogy a sok csapadék miatt várhatóan idén is hamar el kell kezdeni a szúnyoggyérítést, amit a BSZ koordinál az elő- és utószezonban, a központi, államilag finanszírozott szúnyogirtás nyári indításáig. Tavaly már március közepén meg kellett kezdeni a Balatonnál a gyérítést. A szövetség a biológiai beavatkozást preferálja, ami drágább eljárás. Egyelőre nem lehet tudni, mennyi biológiai és kémiai beavatkozásra lesz szükség az elő- és utószezonban, amelynek költségeit a szövetség állja az érintett önkormányzatok befizetéseiből – mondta Lombár Gábor.