Balaton: maradhat a 120 centiméteres vízszint-maximum?

A Nők a Balatonért Egyesület (NABE) közleményben számolt be arról, hogy lezajlottak a közmeghallgatások a Balaton szabályozási szintjének emeléséről. A NABE üdvözölte, hogy nem találtak környezetvédelmi szempontból kizáró okot arra, hogy a korábbi 110 centiméteres szabályozási vízszint-maximumot 120 centiméterre emeljék. (Az emelés kísérleti jelleggel két éve megtörtént, és azóta tart, ennek véglegesítéséhez van szükség környezeti hatástanulmányra és közmeghallgatásokra – a szerk.)

A NABE közleménye: “Az elmúlt két hétben a Veszprémi járási kormányhivatal hat balatoni településen (Füreden, Badacsonytomajban, Keszthelyen, Fonyódon, Földváron és Siófokon) tartott közmeghallgatást az Országos Vízügyi Főigazgatóság egyik KEHOP programja keretében készült környezeti hatástanulmányról, melyben a jelenlegi 110 centiméteres szabályozási szint 10 centiméterrel történő emelését vizsgálták. A tanulmány készítői nem találtak környezetvédelmi szempontból kizáró okot.

A NABE üdvözli az eredményt. Annál is inkább, mert a szabályozási szint emelését elsőként egyesületünk javasolta már a 2000-es évek elején, hogy megelőzhető legyen a 2000-2004 időszakban kialakult alacsony vízszint. Már az első vízgyűjtő-gazdálkodási terv vitáiban szorgalmaztuk, hogy betonműtárgyak építése helyett hagyják meg a természet önszabályozó mechanizmusának működését. A Balaton szép és fontos példáját mutatta az “öngyógyításnak”: a 2003-ra kialakult alacsony vízszintet már 2005-re kijavította a természet. Egyúttal a széles nyilvánosság szembesült azzal, hogy egy környezeti probléma esetén nem kell azonnal költséges műszaki beavatkozások terveit – a Balaton esetén például a Rábából vagy a Drávából történő vízpótlás – egyedüli lehetőségként beállítani.

A meghallgatásokon kevesen voltak. Ebben valószínűleg szerepe volt a vitára bocsátott tanulmány több száz oldalas terjedelmének, amit az állampolgárok nem, vagy csak nagyon nehezen tudnak áttekinteni” – áll a közleményben.