Balaton-kutatók: jó vízminőség, változó algaösszetétel

2021 július végén a tó nyugati területein az algák mennyisége megközelítette az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által a fürdővízben ajánlott felső határértéket (75 µg/L a-klorofill cianobaktérium dominancia esetén). Ezután pár nappal azonban a heves viharok következtében az algák mennyiségének a csökkenését figyeltük meg. Ezt követően annak ellenére sem növekedett az algabiomassza, hogy időközben több napon keresztül tartós meleg is előfordult – áll a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLKI) két algákkal foglalkozó kutatójának mai összefoglalójában.

1. ábra. Az a-klorofill koncentráció változása 2021-ben a Keszthelyi- és a Siófoki-medencében

Az augusztus 12-ei méréseink szerint az a-klorofill koncentráció a tó Keszthelyi-medencéjében 40 µg/L, a Siófoki-medencében pedig 3 µg/L volt.

 Az algaösszetétel viszont nagyon jelentős változásokon ment keresztül. Július végén még az a két algafaj uralkodott a tó nyugati területein, amely 2019 augusztus végén is tömegesen elszaporodott (Aphanizomenonflosaquae fonalas kékalgaés Ceratium furcoides fecskemoszat). Augusztus elejére azonban mind az A.flosaquae kékalgamind a fecskemoszatok (Ceratium hirundinella és Ceratium furcoides) biomasszája nagymértékben csökkent.

Helyettük egy régi ismerőst köszönthettünk újra, ugyanis előretört egy másik fonalas cianobaktérium, a Raphidiopsisraciborskii. Ez az alga az 1990-es évek közepéig első számú közellenségnek számított és súlyos tömegprodukciókat okozott a Balatonban. A későbbiekben biomasszája jelentős mértékben lecsökkent miközben a nyár végi algaegyüttesek domináns fajaként megmaradt a tóban, az elmúlt két évben azonban nem jelent meg nagyobb biomassza értékekkel írta összefoglalójában Vörös Lajos és Somogyi Boglárka, a BLKI két kutatója.

2. ábra. Algaösszetétel változása a Keszthelyi-medence nyíltvizében július végén és augusztus elején (vízoszlop minta)

Fonalas nitrogénkötő cianobaktériumok: Aphanizomenonflosaquae és Raphidiopsisraciborskii; Fecskemoszatok: Ceratium hirundinella és Ceratium furcoides.