Balaton Konzílium: „Ma még magányos hősök tartják életben a négy évszakos Balatont”

„Ma még magányos hősök tartják életben a négy évszakos Balatont” – hangzott el 3. Balaton Konzíliumon, amelynek fő témája a négy évszakos Balaton megteremtése volt. Egységesített legyen a kínálat, vagy mindenki igyekezzen valami egyedit, speciálisat nyújtani? – merült fel a kérdés.

 

„Mindent el kell követni a lokalitás ellen és rávenni a szállásadókat, szolgáltatókat, hogy régióban gondolkozva ajánlják, reklámozzák egymás kínálatát is a Balatonnál” – mondta Gajda Tibor, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgató-helyettese a balatonlellei BL YachtClubban közelmúltban megtartott konzíliumon. Kifejtette, előbb meg kell határozni mi is a konkrét cél. Szerinte már most is vannak jó kezdeményezések, akad szép kínálat, és jóval nagyobb potenciál rejlik a térségben.

 

Áttörés a balatoni termékek összekapcsolása

Beszélt arról is, hogy sikerült 55 strandot felújítani 2 milliárd forintból, de ennél is büszkébb az MTÜ arra, hogy a támogatást elnyerő önkormányzati fenntartású strandoknál kötelező lesz megvalósítani, a szálláshelyadók is értékesíthessenek strandjegyeket jutalék fejben. „Ez a legnagyobb áttörés, a balatoni termékek összekapcsolása!” – fogalmazott a vezérigazgató-helyettes, aki úgy látja, hogy a szálláshelyek a mai gyakorlat szerint igyekeznek bent tartani a vendégeket a saját fenségterületükön, amin változtatni kell, régiós programokat, attrakciókat ajánlva. Ennek szellemében kívánják a gasztro- és borturizmus számára jövőre hozzáférhetővé váló jelentős forrást is felosztani. Az a borász számíthat támogatásra, aki vállalja, hogy legalább még egy borászat termékeit kínálja a polcain és egész évben nyitva tart – mondta.

 

“Egységesen kell kezelni az üdülőrégió kínálatát”

Gajda Tibor szerint, ha mindenki a saját útját járja, nem jut sehová a régió. Szemléletformálásra van szükség, el kell felejteni a település-termékeket, egységesen kell kezelni az üdülőrégió kínálatát, és reklámozni egymás látványosságait, attrakcióit, borait a térségben – hangsúlyozta. „Legyen a vendégeknek ajánlott badacsonyi kínálatban a tapolcai tavas-barlang vagy a káptalantóti piac” – hozta fel példaként. A tapasztalatok szerint körülbelül 50 percnyi út, amit egy kocsival érkező vendég hajlandó megtenni egy-egy attrakcióért. Ezzel lehet és kell is élni.

Szólt arról is, hogy a balatoni rendezvényeknek óriási ország-marketing és külpiaci értékük van. Jövőre 140 millió forint jut a rendezvények támogatásra, ami jelentős összegnek számít ezen a területen, és amit nem lakosságarányosan kívánnak elosztani. „Azok lesznek az esélyesek a támogatások elnyerésére, akik a Balaton-márkát építik és jövőképpel rendelkeznek” – mondta.

Hoffmann Henrik, a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke szintén az összefogás fontosságát hangsúlyozta. Emlékeztetett arra, hogy a rendszerváltást követő időket a koncepció nélküli tömegturizmus jellemezte. “Egy desztináció a termék-összekapcsolásokkal lehet sikeres. Én örülök, ha ehhez kényszerhelyzeteket teremt az állam” – fejtette ki.

 

Akik szerint fontos az egyediség

Egy Zamárdiból érkezett, a vitához hozzászóló vállalkozó szerint már nem kell több nyári program a Balatonhoz, a lehetséges forrást az állam fordítsa a téli szezon támogatására. Mint mondta, ő abban látja az előrelépést, ha egy-egy település specializálódik, más-más turisztikai igényt kiszolgálva.

Balassa Balázs, a Balatoni Szövetség elnöke, Szigliget polgármestere is azon a véleményen van, kell, hogy a településeknek egyedi arcuk legyen. „Gond, ha nem találunk ki egyedi, új attrakciókat. Nem feltétlenül jó irány, hogy a déli parton minden település ugyanazt akarja nyújtani” – tette hozzá.

Kardos Gábor, a Balatoni Kör elnöke is az egyediség fontosságát hangsúlyozta, emlékeztetve arra, hogy egy ilyen, nemzetközi érdeklődést felkeltő esemény volt idén év elején a BalatonÁtcsúszás is.

(A Balaton Konzílium vitáiról szóló cikkünk folytatódik. A következő részében több szó esik majd a négy évszakos Balaton ma még magányos hőseiről, és az üdülőrégió közlekedésének nehézségeiről.)