Balaton ihlette versek a Theodora palackjain (Élelmiszer Online)

Kisfaludy Károly, Garay János és Krúdy Gyula költeményei kerülnek januártól az idén 110 éves Theodora ásványvizes palackok címkéire. A közönségszavazás útján kiválasztott sorokat a Balaton és a Balaton-felvidék ihlette. A Facebook-szavazással párhuzamosan a követők verset írtak a balatoni tájról: a legjobbnak ítélt költemény a három klasszikussal együtt rákerül a címkékre.

 

A festői Balaton és a Balaton-felvidék mindig is erősen kötődött a hazai művészetekhez, a táj és a természet szépsége számos költőt és írót megihletett. Hazánk egyik ásványvízének, a Theodorának forrásai a Káli-medencében, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park legszebb táján, érintetlen természeti környezetben találhatók.

Az ásványvíz gyártó novemberben szavazást indított Facebook-követői között, akik olyan művekből választhattak, amelyek témája a Balaton és a Balaton-felvidék. November 17-én zárult a szavazás; a legtöbb voksot kapó három költemény egy-egy részlete – Kisfaludy Károly: Messze fénylik a Balaton, Garay János: Balatoni kagylók és Krúdy Gyula: Balatoni szívhalászat (Nyári romantika) – januártól a Theodora-palackok címkéire kerül.

 

A legtöbb szavazatot kapott három irodalmi mű részlete:

Kisfaludy Károly: Messze fénylik a Balaton

‘Messze fénylik a Balaton,  És engemet partjához von:  Immár tudom, miért fénylett,  Mert szép Rózsám bele nézett.”

Garay János: Balatoni kagylók
“Uszszál szívem hajója! Ringassatok habok! A Balatonnak tükrén Két ég között vagyok.”

Krúdy Gyula: Balatoni szívhalászat (Nyári romantika)
“Csak a szemünket kell lehunynunk, hogy a mai balatoni hölgyeket elképzeljük a száz esztendő előtti szívhalászok helyére. A nő és a szerelem tulajdonképpen sohasem változik, mint ahogy az igazán nagy dolgok nem változnak a világon.”

A zsűri által kiválasztott versrészlet:

Nagy Szandra: Nekünk a Balaton
“Nekem a reggeli frissesség,  Neked az esti szellő  Nekünk a napsütésben úszó Balaton  Nekem a csobogó szerelem, Neked az egymást feltöltő,  Egymás szemében kéklő, világot teremtő Ég”

 

 

A szavazással párhuzamosan a Theodora felkérte követőit, hogy foglalják rövid versbe, számukra mit jelent a balatoni táj. A zsűri által legjobbnak ítélt mű szerzője Nagy Szandra, aki egy e-book olvasót nyert, költeményének egy részlete pedig a három klasszikussal együtt felkerül a címkékre. A legjobb vers kiválasztásában a Kultúrpart online kulturális magazin szerkesztősége adott szakmai segítséget.