Balaton Brigád címen sorozatot fejleszt az Aranyélet producere és Enyedi Ildikó (filmsor.net)

A Balaton Brigád különös hangulatú, történelmi thriller, a magyar tengernél játszódik a nyolcvanas évek derekán. A Stasi különleges egysége a tónál nyaraló keletnémet turisták megfigyelésére szakosodott. A brigád meghasonlott vezetője saját, elhidegült családját is kénytelen megfigyelni, miközben maga is a disszidáláson gondolkodik, és furcsa kapcsolatot alakít ki egy magyar belügyessel – írja a filmsor.net.

A sorozattervet beválogatták a Berlini Filmfesztivál Co-Pro Series Pitch nevű rendezvényére, amelyre több száz sorozattervet neveznek minden évben, majd a Berlinale kurátorai tízet válogatnak ki, amelyet követően az alkotók egy rövid prezentáció keretében mutathatják be tervezett projektjüket. A cél, hogy nemzetközi partnerekre, így egyebek mellett forgalmazókra találjanak a sorozatok. Korábban egyébként olyan sikeres sorozatok mutatkoztak be ezen itt, mint a Babylon Berlin, a Valkyries vagy a Freud.

Idén először került magyar sorozatterv is a programba. A Balaton Brigád producere Krigler Gábor (Aranyélet), vezető rendezője pedig az Arany Medve-díjas, Oscar-jelölt Enyedi Ildikó (Testről és lélekről).

A német és magyar nyelvű, nyolcrészesre tervezett széria írói Krigler mellett Lovas Balázs és Lengyel Balázs. A járványhelyzet miatt az idei Co-Pro Series Pitch nevű rendezvény online kerül megrendezésre március 2-án. Az alkotók nemzetközi csatornát, német koproducert és forgalmazót keresnek a tervhez.

Az alkotók közleményéből nem derült ki, de könnyen lehet, hogy a Balaton Brigád sorozat készítésekor Dalos György Balaton-brigád című könyvét veszik alapul. Ebben Joseph Klempner, a Stasi ötvennégy éves, magyar-sváb származású munkatársa eléri karrierje csúcsát: századossá léptetik elő, és 1989 nyarára kinevezik a Balaton-brigád északi főnökének. Ez a hatvanas években létrejött operatív csoport nyaranta a kelet- és nyugatnémet kapcsolatokat figyelte a „magyar tenger” üdülőhelyein. A főhős és egyben a mű legfontosabb problémája: lehet-e a bűnt úgy jóvátenni, hogy nem valljuk be, mikor és hogyan ütközik össze egy rendszer meggyőződéses szolgálata az ember erkölcsi ítélőképességével.