Balaton Anno: Az 1925-ös Balaton-átúszás titkai és csodái – Hat nő átúszta a Balatont – 1. rész (onlinebalaton.hu)

A 20. század első évtizedeiben kevés merész úszó vállalkozott arra, hogy átússza a Balatont. 1924-ben az egyetlen hölgyinduló fél távig bírta, azonban 1925 már a siker éve volt, mind a hat, versenybe benevezett úszónő célba ért. Hogy hogyan történtek ezek a sporttörténelmi pillanatok, arról Az Est 1925. augusztus 22-i számában számolt be a helyi tudósítója. A beszámolóra a korabeli balatoni híreket kutató Iski Szilvia történész-muzeológus bukkant rá.

„Hat nő átúszta a Balatont

Új bajnoksági rekordok – Első: Mattyasovszky Janek, második: dr. Labori Károly, harmadik Almásy Béla

A női Balaton-bajnok: Belházy Bimbi

Siófok, augusztus 20. (Az Est tudósítójától)

A Balaton-átúszó bajnokságnak új és példátlan eseménye, hogy idén valamennyi hölgyinduló kitartott a célig és meglepően »jó idő alatt« sikerült megúsznia a 13 kilométeres távost.

Gyönyörű idő kedvezett a startnak Balatonfüreden. Délelőtt 9 órára tizenkét benevezett állott a tükörsima vízben, ép egyforma számú férfi és nő. Eljött a tavalyi férfibajnok: hosszúlábú, elegáns Mattyasovszky; mellette állt doktor Labori, aki nemrég Esztergomból úszott le Pesti s mögöttük buzgón kente a testét vízmarás ellen az izmos kis Almásy Béla, akiért főkép a fürediek drukkoltak.

A versenyvédnök dr. báró Wlassics Tibor volt, a Balatoni Társaság elnöke. Versenybíró: Kelemen Jenő, a Musz. Kiküldöttje.; intéző és indító: Pártos Artúr és dr. Rechnitz Viktor; pályabírák és időmérők dr. Graefl Ödön, Stampfer Sándor és Méray János; célbíró: Ónody József.

Indulás: 9 óra 29 perckor. Udvariasan előrebocsátották a nőket, de bizony aztán leszámították az időkülönbséget, úgyhogy semmi előny nem maradt. A versenyző-tucat második fele 9.43-kor ugrott a strandfürdő sekély vizébe, amely pontosan 22 foknyi volt.

Izgalmas órák a Balatonban

Az első másfél kilométeren Almásy Béla vezetett a komoly aspiránsok közt. Második dr. Vutskits volt és harmadik dr. Labori. Mattyasovszky hátul volt s kényelmes, hosszú tempóval figyelte a helyzetet- Aztán a harmadik kilométerig Vutskits úszott elől. Labori a második helyre került, Almásy a harmadikra. Már a harmadik kilométeren túl Labori vezetett, de a negyediknél görcsöt kapott.

Erre Mattyasovszky utolérte, sőt Vutskits is, aki vezetni kezdett. Most Labori lelassította tempóját, Mattyasovszky pedig fokozatosan behozta Vutskits előnyét körülbelül ötödfél kilométeren. Innen a táv közepéig fej-fej mellett haladt Vutskits-csal, Labori mint harmadik s 3–400 méterrel hátrább Almásy mint negyedik kezdett kissé lemaradni. Labori egyenletesen fölnyomult és körülbelül 8 kilométer után sikerült Vutskitsot elérnie. Almásy kitünően javult és megközelítette Laborit, noha ez már Vutskitsot is elhagyta. A cél előtt 3 kilométerrel Almássy utolérte Laborit, aki öldöklő finisben hagyta el.

A bajnok 4 óra 15 perc alatt ért Siófokra.

Mattyasovszky (MUE) volt legkülönb kondícióban. 700–750 méterrel sikerült megelőznie Laborit, amikor kiszállott a Sió molójára. 1924. augusztus 17-ikén hét induló közül 4 ó. 53 p. alatt úszta át a Balatont, ami már rekordidő volt. Annyira nem volt túlfáradva, hogy le se ült, hanem mosolyogva állt a fényképészek elé, s azután nézte: hogyan jönnek a versenytársai. Pontos rekordideje: 4 ó. 15 p. 32 mp. Útközben se evett, se ivott, csak öt óra felé ült ebédhez.

Második lett: dr. Labori Károly (MAFC) 4 ó 30 p 12 mp alatt.

Harmadik: Almásy Béla (ESC) 4 ó. 37 p 54 mp alatt.

Érdekes, hogy pontosan ugyanaz a »befutás«, mint tavaly; de Labori 50.28 p 30 mp alatt, Almásy pedig 60.42 p alatt tette meg az utat.

Kitünő volt a régi időtartamokhoz képest a többi versenyző produkciója is:

Dr. Vutskits György (MUE) 4 ó. 44 p 12 mp.

Icsey Rezső (MUE) 5 ó. 13 p 37 mp.

Belházy Bimbi (valamennyi nővel együtt a MUE tagja) 5 ó. 27 p.

Ulbing Gizi 5 ó. 34 p 28 mp.

Albekker Nelly 5 ó. 40 p 28 mp.

Filics Elza 5 ó. 40 p 28 mp.

Irsay Kató 6 ó. 12 p 38 mp.

Pető Piroska 6 ó. 17 p 43 mp.

Papini Zoltán (MAFC) 6 ó 26 p 42 mp.”

[Az Est. 16. évfolyam, 18. szám. (1925. augusztus 22.) 4. oldal]