Balaton: algásodás van, miniszteri biztos nincs (Frissítés: az algákat elfújta a szél)

„A Balaton-parti polgármesterek jelezték, hogy a múlt héten szórványosan, vasárnap délutántól pedig már szinte mindenhol megjelent a partmentén az alga a Balaton nyugati felén, és a helyzet hétfőre sem javult. A problémát jeleztük az illetékeseknek, így tudtuk meg, hogy nincs már miniszteri biztosa a Balatonnak” – közölte az önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség elnöke a HírBalatonnal. FRISS: az algák a szél hatására hétfő délutánra eltűntek, a tó vizének a-klorofill tartalma enyhén nőtt, de a megengedett érték alatt van jóval.

(Fotó: balatongyöröki önkormányzat)

 

Lombár Gábor kifejtette, nagyon örültek tavaly, amikor végre miniszteri biztost neveztek ki a Balaton élővilágának megóvásáért.

„Sok feladata lenne a továbbiakban is az új vizparti tervekkel, az illegális stégek felszámolásával, az algásodás okának kiderítésével, vagy a tópart további beépítettségének megállításával, ezért csalódással vettük tudomásul, hogy jelenleg nincs miniszteri biztosa a Balatonnak, amely helyzet reméljük, hogy csak átmeneti”

– fogalmazott a BSZ elnöke.

Emlékeztetett arra, hogy a 2019-es nagy algavirágzás után az okokat vizsgáló kutatók jelentős része arra jutott, hogy bizonyos körülmények kedvezhettek a tómeder mélyebb rétegeiben található foszfor felszabadulásának, ami újra előfordulhat. Ugyanakkor felmerült az is, hogy a 2019-es algásodás előtt villámárvíz, más néven flash flood (sok csapadék hirtelen lezúdulása) volt, ami sok mindent bemoshatott a tóba, és érdekes módon a mostani algásodás előtt is hirtelen sok csapadék hullott a tó körül – tette hozzá.

Sérelmezte, hogy teljesen leállt a Balaton kotrása, ami ugyan az algásodáson rövidtávon nem tud segíteni, de a tó élettartamának meghosszabbításáért, szükség lenne a befolyókon bekerülő üledék, por és egyéb anyagok miatt a folytatására – véleményezte.

Lombár Gábor leszögezte, mielőbbi tájékoztatást várnak az illetékesektől, milyen az algásodás mértéke, termelődik-e alga-toxin, mire kell számítani a következő forró napokban, mik a teendők a tóparti strandokon.

 

Voltak jelei már korábban az algásodás beindulásának

A szokásos éves nádbejárást végző Dr. Pomogyi Piroska már múlt héten jelezte a vízügynek, hogy jelentősebb algásodást tapasztal Balatonederics és Szigliget között, Keszthelyen a Libás strandnál és a mellette lévő yacht-kikötőben.

A tihanyi Balatoni Limnológiai  Kutatóintézet kutatója, Dr. Vörös Lajos a HirBalaton megkeresésére közölte, hétfő délutánra, illetve estére friss mérési adataik lesznek a tó algásodásának mértékéről, és összetételéről. Arról már a múlt hét végén összefoglalót írtak kollégájával az intézet honlapján, hogy megjelentek a nyári időszakra jellemző kékalgák és fecskemoszatok a Balatonban, amivel összefüggésben a víz a-klorofill tartalma is meredek emelkedésbe kezdett már június elejétől, eddig a megengedett érték alatt maradva.

 

FRISSÍTETT: A Balatonban megjelent algákat elfújta a szél

A Balaton nyugati felében több helyről jeleztek algásodást az elmúlt napokban, de hétfő kora délutánra elfújta a szél a vízfelszínen lebegő algákat. Dr. Vörös Lajos azt közölte az MTI-vel, hétfő délelőtt még észlelték az algákat.

Június elejétől folyamatosan emelkedik a víz a-klorofill koncentrációja, ami a benne lévő algák tömegét mutatja. A fürdővízben megengedhető a-klorofill koncentráció Magyarországon 50, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) elvárásai szerint 75 mikrogramm literenként. Az algásodást mutató balatoni helyekről vett vízmintákban hétfőn 26 mikrogramm/liter a-klorofill koncentrációt mértek, ami bőven alatta marad a megengedett értéknek – közölte a kutató.

Dr. Pomogyi Piroska múlt heti fotói a Balaton észak-nyugati partközeli részein megjelent algákról