Balaton 4.0: napelemes vízibiciklit is terveztek a diákok (sonline.hu)

A Balaton élővilágának védelme, történelmi emlékfesztivál és napelemes vízibicikli – csak néhány projekt­ötlet, amelyet középiskolások dolgoztak ki a Balaton Fejlesztési Tanács és a Siófoki Szakképzési Centrum versenyén.

A Balaton 4.0 többfordulós megmérettetés zárásaként kedden Fonyódon prezentálták elképzelésüket a diákok – írja a sonline.hu.

A fenntarthatóság jegyében a Balaton élővilágának megőrzését, az őshonos halfajok védelmét tűzte ki célul a Siófoki Szakképzési Centrum Baross Gábor Technikum és Szakképző Iskola csapata. Rajhona Leona tanuló elmondta: fontosnak tartják, hogy a Balaton élhető legyen, óvják élővilágát.

A Bethlen István Közgazdasági és Közigazgatási Technikum csapata egy innovatív ötlettel állt elő: napelemes vízibiciklit fejlesztenének a képzelt vállalkozásuk keretében. Molnár Réka elmondta, hogy a vízi eszköz köré egy üvegburkot terveztek, a szükséges energiát napelem termelné.

A Balaton Fejlesztési Tanács és a Siófoki Szakképzési Centrum közös projektversenyének célja, hogy felhívja a fiatalok figyelmét a fenntarthatóságra. Olyan startupvállalkozást kellett megálmodniuk a diákoknak, amely kötődik a balatoni régióhoz. Ehhez üzleti, marketing- és fenntarthatóság tervet dolgoztak ki a középiskolások.

A versenyre 11 csapat nevezett a Balaton régióból, a fonyódi döntőbe a legjobb hat jutott. Volt, aki partifecskék tanösvényt álmodott meg, más történelmi emlékfesztivált szervezne. Horváth Péter, a Siófoki Szakképzési Centrum főigazgatója elmondta: a projektalapú csapatversenyen a diákok szabadjára engedhették a fantáziájukat. A cél az volt, hogy picit kimozdítsuk őket a jól megszokott iskolai rendszerből, és szabad, önálló gondolkodásra sarkalljuk őket – tette hozzá a főigazgató.