Balassa Balázs: Az egyetlen lehetőség erősíteni az elő- és utószezont (veol.hu)

A Balaton-parti települések közül egyre többen igyekeznek meghosszabbítani a nyári idegenforgalmi szezont különböző programokkal. Azonban megoszlanak a vélemények arról, hogy a helyi vendéglátóknak megéri-e a fűtési szezonban is nyitva lenni, az alkalmazottakat megtartani.

A vendégfogadással foglalkozók szerint kétségtelenül előremozdult mostanra valami. Az önkormányzatok és a vállalkozók, a vendégfogadásból élők és a borászok rendületlenül küzdenek, hogy négy évszakossá tegyék a tavat.

Balassa Balázs, Szigliget polgármestere, a Balatoni Szövetség elnöke úgy véli, a Balaton szempontjából hosszú távon az egyetlen lehetőség erősíteni az őszi, téli és a tavaszi szezont. Mint mondja, egyre több önkormányzat és turisztikai szolgáltató látja be ennek fontosságát, és mind több szolgáltatás várja a turistákat ezekben az évszakokban.

– Szigligeten kilenc éve fogalmaztuk meg szlogenünket: „Egész évben Szigliget”. Az önkormányzat folyamatosan keresi ehhez a partnereket. A Szigligeti Turisztikai Egyesülettel, helyi vállalkozókkal közösen egyre több programmal – mint a szüreti vi­gadalom, süllőfesztivál, karácsonyfa-állítás a Balatonba, új évi csobbanás, várfesztivál, futóversenyek – és az ezekhez kapcsolódó szolgáltatásokkal, a nyitva tartó vendéglátóegységekkel, téliesített szálláshelyekkel, a strandon szaunával, télen műjégpályával várjuk a vendégeket.

– Ezek a programok nemcsak Szigligeten növelik a turisták számát, hanem a térségben is. Egy-egy jó esemény, szolgáltatás miatt a falunkba érkező vendégek nemcsak Szigligeten töltik meg a szálláshelyeket, hanem a környező településen is, hiszen azok szolgáltatásaira ugyancsak kíváncsiak. Ez tapasztalható például a tihanyi Gardafesztivál, a tapolcai Pisztrángfesztivál vagy éppen a balatonlellei téli rendezvények esetében. Az a folyamat, amelynek a végén egész éves Balatonról tudunk beszélni, már elkezdődött. De ne várjunk csodákat, mert még hosszú út áll előttünk. A jelenleg zajló fejlesztések nagy része már ezt a célt fogalmazta meg.

Amennyiben idővel egyre több ilyen szolgáltatás lesz, és ezek harmonikusan kiegészítik egymást, akkor tudják majd a vállalkozók rentábilisan egész évben működtetni üzleteiket. Ez nem utópia. Ennek komoly realitása van, hiszen tapasztaljuk, hogy örömmel jönnek egy-egy programra a turisták a jelenleg még sokak számára holtidénynek tartott téli időszakban is – mondta Balassa Balázs.

Sall Csaba, a badacsonytomaji Midi Tourist Kft. ügyvezető igazgatója szerint a badacsonyi szezonhosszabbító törekvéseknek köszönhetően bizonyos mértékben valóban emelkedett a vendégek száma a városban az őszi, téli, tavaszi hónapokban.

Az ország első magán utazási irodáját üzemeltető szakember  tapasztalatairól a veol.hun olvashat bővebben.