Bakonyban és a Balaton-felvidéken nem csökkent a falusi turizmus (napi.hu)

A dunántúli térségekben stagnáló, a keleti országrészben csökkenő bevételeket értek el a falusi turizmusban tevékenykedő vállalkozások. Erre a szektorra is igaz, hogy nem mindenkit és nem egyformán érintett az elmúlt évet jellemző válsághelyzet.

Már 2022 év közepén látszott, hogy a falusi vendéglátók sem mentesülhetnek a gazdasági válság hatásai alól. Erre a szektorra az a jellemző, hogy kisebb bevételek mellett kisebb nyereséget tudhatnak magukénak a vállalkozások, így még egy mérsékelt költségnövekedés is komolyan érinti ezt a szektort – mondta el a napi.hu-nak a Falusi Vendégasztal Szolgáltatók Egyesülete elnöke. Gergely Mária úgy látja, Békés megyei vállalkozóként a kereslet visszaesését is megtapasztalták, az emberek a válság hatására kevesebbet költöttek pihenésre, kirándulásra.

A Bakonyban és a Balaton-felvidéken nem csökkent a belföldi turizmus, és ez a tény érezhető volt a falusi vendégasztalt üzemeltető vállalkozásoknál is. Kovács János Óbudavár településen egyszerre kínál szállást és étkezést is az odalátogatóknak. Természetesen az energiaárak növekedése őt is érintette, a megnövekedett kiadások egy részét egy 25 százalékos szolgáltatási árnövekedéssel igyekezett enyhíteni.

Úgy látom, hogy azok a falusi turizmusban dolgozó vállalkozók vannak könnyebb helyzetben, akik falusi vendégasztalt is üzemeltetnek, és mindezt saját alapanyagaik felhasználásával tudják megvalósítani – mondta a balatoni-felvidéki vállalkozó.

Kicsit könnyebb évre számítanak 2023-ban, bár ennek lesznek feltételei – mondta a Falusi Vendégasztal Szolgáltatók Egyesülete vezetője. A közel 100 vállalkozást tömörítő szervezet elnöke szerint fontos lenne, hogy újabb fejlesztési források nyíljanak meg számukra. Utoljára a turisztikai célú Kisfaludy-programból tudtak építkezni, szálláshelyet bővíteni, infrastruktúrát fejleszteni. Gergely Mária azt mondta, nagyon számítanak arra is, hogy a LEADER-források megnyitásával lesznek olyan térségek, ahol stratégiai célként jelenik majd meg a falusi turizmus vállalkozásainak támogatása

Továbbra is fontos lesz, hogy kapcsolódjanak az „Aktív Magyarország” program rendezvényeihez, a túraútvonalak, kerékpárutak melletti turisztikai attrakciókhoz, látogatóhelyekhez.