BAHART: Siófok polgármestere kifogásolta az állami ajánlatot (hvg.hu/Facebook)

Siófok polgármestere, dr. Lengyel Róbert Facebook oldalán kifogásolta, hogy a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) ügyében az önkormányzatok pár napot kaptak csak az állami ajánlat áttanulmányozására, és jelezte, nem ért egyet azzal, hogy nyílttá tegyék a cég részvényeinek forgalmazását. (A hajózási társaságban tulajdonos önkormányzatoknak január 31-ig kell dönteniük, hogy az 1,42 milliárd forintos tőkeemelési kötelezettségük elengedéséért cserébe átadnak-e 35 százaléknyi tulajdoni hányadot az államnak.)

A hvg.hu közlése szerint: a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) képviselője alig hagyott időt a balatoni önkormányzatoknak arra, hogy az önkormányzati tőkejuttatási kötelezettség elengedéséről szóló szerződéstervezetet áttanulmányozzák és véleményezzék. Siófok független polgármestere, Lengyel Róbert a Facebookon azt írta, ő délután fél 3-kor kapta meg a dokumentumot, és mindössze 4 órát kapott arra, hogy véleményezze. A városvezető szerint „ez finoman fogalmazva is komolytalan. Ilyen horderejű kérdéskörben nem lehet megalapozott véleményt, választ 1-2 óra alatt összeállítani”.

A polgármester végül kedd reggelre elkészítette a város „ellenvéleményét”, amelyet továbbított is az MNV-hez. Siófok több jogi és formai kifogást is megfogalmazott az állami javaslattal szemben, és jelezte, nem ért egyet azzal, hogy nyílttá tegyék a BAHART-részvények forgalmazását.

“Eddig az önkormányzatok csak egymás között adhattak-vehettek hajós részvényeket, ha viszont a jelenlegi állami akarat érvényesülne, bárki bevásárolhatná magát a cégbe.”– írta a polgármester.

A pénteki közlönyből derült ki, hogy a kormány visszavenné a hajdan ingyenes vagyonjuttatással tulajdonossá vált önkormányzatoktól a Balatoni Hajózási Zrt. 35 százaléknyi részvénycsomagját, egyúttal elengedi az általuk akkor vállalt 1,42 milliárd forint tőkejuttatási kötelezettséget.

A nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter a határozatban négy munkanapot kapott, hogy erről megállapodjon a településekkel. Ha ez január 31-éig megtörténik, az immár állami részesedés tulajdonosi jogait a Rogán Antal miniszterelnöki kabinetfőnök által felügyelt Magyar Turisztikai Ügynökség gyakorolja majd.