BAHART reorganizáció – Siófok kéri a Dísz-terét

A Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) reorganizációjának részeként elárverezték a siófoki kikötőnél található Dísz-teret is. A város vezetője, dr. Lengyel Róbert a hirbalaton.hu-nak azt nyilatkozta, a város először ingyen szerette volna visszakapni hajdani területét, jelen helyzetben pedig élni kíván az elővásárlási jogával.

BAHART-hoz közeli források nyilatkoztak a cég vezérigazgatója napokban történt távozásának okáról.

 

A tavaly többségi állami tulajdonba került BAHART-nak a közelmúltban licitre bocsátották kikötőjét, kempingjét, szállodáját és több partközeli ingatlanját.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. elektronikus árverés oldalán meghirdetett nyilvános, november 7-én zárult licitjén kelt el kikiáltási áron, 84 millió forintért Siófok Dísz-terének 1606 négyzetmétere, amely a Mártírok utca végében, a kikötőben található, a város parkolója mellett.  A hirbalaton.hu megkérdezte a város polgármesterét, Siófok élni fog-e az elővásárlási jogával?

Dr. Lengyel Róbert a következő választ adta:

“Már áprilisban levelet küldtem Szabadics Zoltánnak, a Balatoni Hajózási Zrt. igazgatósági elnökének, melyben egyebek között éppen a Bahart által értékesíteni tervezett Dísz-tér jövőjéről kezdeményeztem egyeztetést – eredménytelenül. Ebben a levélben leírtam azt is, hogy a siófoki hajóállomás jelenleg Bahart-tulajdonban lévő Dísz-terét -valamikor még a szocializmus időszakában- Siófok városa ingyen ruházta át a hajózási cégre, viszont a jelenlegi helyzetben korrekt lépésnek tekinteném, ha a város ugyancsak ingyen visszakapná ezen ősi siófoki területet. Erre nemleges volt a válasz. Viszont továbbra is úgy gondoljuk, hogy a Dísz-térnek a városnál a helye, ezért az azóta eladásra meghirdetett terület vonatkozásában élni kívánunk majd az elővásárlási jogunkkal.”

 

A többi árverésre bocsátott BAHART-vagyon

A csopaki közforgalmú kikötőre kiírt árverésen a kikiáltási ár 17-szeresét fizetné a nyertes licitáló. Az önkormányzatnak és az államnak elővásárlási joga van.

A tihanyi piac területe nem kelt el a kikiáltási áron, hasonlóan egy siófoki ingatlanhoz és a balatonszemesi Hattyú kempinghez.

November 11-én lezárult a hajdan szolgálati lakásokként is funkcionáló, Siófok Vitorlás utca 2. szám alatti ingatlanra meghirdetett licit, ahol 66,04 millió forint volt a kikiáltási ár, és a 66,24 millió forint lett a nyertes ajánlat.

Holnap ér véget a rendkívül jó adottságú balatonboglári Sellő kempingre kiírt árverés, amelyre ma estig egy a kikiáltási árat, 1,06 milliárd forintot megadó licit érkezett.

December 10-én zárul a  siófoki Hotel Móló és egy konferencia-terem árverése.

 

Távozott a BAHART vezér

Mint arról a napokban hírt adtunk, a BAHART-ban tavaly óta állami tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) tájékoztatása szerint Kollár József, a cég éléről öt év után közös megegyezéssel távozott.  Ennek okairól sem az MTÜ, sem Kollár József nem nyilatkozott. A társasághoz közel álló forrásaink szerint a vezérigazgató nem tudott azonosulni az új tulajdonosi kör társasággal kapcsolatos döntéseivel, ez vezetett az elváláshoz.

Mint ismeretes, a BAHART korábban a tóparti, kikötőkkel rendelkező önkormányzatok birtokában volt, tavaly került tőkeemelés révén meghatározó állami többségi tulajdonba. Azóta megkezdődött a társaság profiltisztása, bizonyos vagyonelemeinek értékesítése, és hajóflottájának fejlesztése.