Badacsonyi Szüret: idén is nagy mulatságra készülnek

Már készülődnek a vidék legszebb hagyományai közé tartozó szüreti mulatságra Badacsonyban. A rendezvényre idén is mintegy 600-700 felvonulót várnak, így az ország leghosszabb szüreti menete várhatóan ezúttal is mintegy 5 km hosszú lesz. A programot szeptember 08-10 között tartják a településen.

A vidék legszebb hagyományai közé tartozik a szüreti mulatság, a badacsonyi szüret és szüreti mulatság pedig – a hegyaljai mellett – a „legfényesebb”, „legmulatságosabb” volt Magyarországon már a XVIII. és a XIX. században is – írják a szervezők közleményükben.

A szüret, különösen a bőséges szüret, mindenki számára ünnep volt Badacsonyban. A földbirtokosnak a jómódot, a gazdagságot, a szőlőművelőnek pedig a kenyeret jelentette.

A múltban a nagyobb szőlőbirtokosoknak többfelé is volt szőlőjük, és ha egyik helyen végeztek a szedéssel, a szüretelők mentek a másik szőlőhöz. Ilyenkor a helybeli és a közeli falvakból érkező zenészek, barátok, puttonyozók, szedő lányok kísérték a kádakat szállító kocsikat, szekereket. Nem hiányzott a férfiak kezéből a boroskancsó, a lányokéból a friss must és a szőlő. Szólt a zene, szállt az ének, tréfás rigmusok hangzottak. Minél jobb volt a szüret, annál látványosabb volt a vonulás.

Ezekben az évszázados szokásokban kereshetjük a mostani hagyományápoló szüreti mulatságok gyökereit.

A badacsonyi fiatalság régtől fogva rendezett felvonulásos szüreti mulatságokat, amelyeknek a csúcspontja a táncmulatság volt a szőlővel feldíszített pajtákban, vendéglőkben.

Az első, televízió által is közvetített szüretet 1964-ben rendezték és rendezik azóta is a településen Badacsonyi Szüret néven – áll a közleményben.

 

Bővebb információ:

Badacsonytomaj Város Önkormányzat Kulturális Intézménye

8258. Badacsonytomaj, Fő u. 14. E-mail: vmk@badacsonyiprogramok.hu Tel.: 06-87-571-115