Badacsonyi borász lett a Fiatal gazda kategória győztese (veol.hu)

Az Év agrárembere Fiatal gazda kategória győztesének járó díjat érdemelte ki Borbély Tamás, a Borbély Családi Pincészet második generációs borásza.

Az elismerést Nagy István agrárminisztertől és a kategória támogatójától, a Kuhn Center képviselőjétől, Bojti Vilmostól vehette át néhány nappal ezelőtt Egerben.

A fiatal győztes, Borbély Tamás neve jól ismert borászberkekben, hiszen a családi borászat mára elismertséget szerzett a szakmában. Ráadásul Tamás társadalmi szerepvállalása is jelentős.

Persze, mindezt senki sem gondolta volna akkor, amikor még járni is alig tudott, de már a szivattyúnak támaszkodott a gazdaságban, vagy amikor óvodásként a szőlőkaróba kapaszkodva segített szüleinek, nagyszüleinek a szőlőtörzs pucolásában. A szőlő- és borkultúra szeretete és tisztelete születésétől fogva körülölelte, együtt cseperedett a birtokkal.

– Jól tették a szüleim, hogy már akkor adtak nekem való feladatot, pedig abban az időben még csak hobbi volt a szőlő a család számára. Nem tartottak távol tőle, hanem nevelési irányt mutattak, hogy ez egy becsületes és áldozatos munka, ami nagyon sok megalkuvással, kompromisszummal jár. Mégis természetes volt, hogy később sokat segítettem édesapámnak. Aztán az egyetemen tanultam meg az elméleti hátterét annak, amit édesapám már átadott. Egyértelművé vált számomra, hogy kultúránk része a szőlő és a bor, ezért később magától értetődő lett a társadalmi szerepvállalás. Az ugyanis nélkülözhetetlen a közösség életéhez és előbbre jutásához. Kell az összefogás, amely a fogyasztók felé is azt sugározza, hogy a bor a gasztronómia része, és lehet kulturáltan is fogyasztani – mondja Tamás, aki tagja a Badacsonyi Vinum Vulcanum Borlovagrendnek és a Magyar Bor Akadémiának. A Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanács elnöke, valamint a Badacsonyi borvidék szőlészeti képviselője a Hegyközségek Nemzeti Tanácsában. Fontos számára a Badacsonyi borvidék eredet- és minőségvédelme, valamint a szőlő- és borkultúra hagyományainak ápolása is. A Badacsonytomaj Települési Agrárbizottság tagja és elnöke, de a Badacsonyi Hegyközség elnöki tisztét szintén ellátja. Emellett a NAIK Szőlészeti- és Borászati Kutatóintézet Tudományos Tanácsának tagja. Szülővárosától 2018 Tapolca Város Borásza címet kapta.

A teljes cikk a veol.hu-n található.