Badacsony – újragondolva (epiteszforum.hu)

A Badacsony Bay Area Development, azaz röviden BBAD projektje a helyi közösség által ihletett fejlesztés volna a Balaton partján. A terv lényege az, hogy az amúgy is közkedvelt község és kikötő lehetőségeit egy új színben tüntesse fel és kiemelje mindazt a potenciált, amely még rejlene ebben a régióban. Cél ugyanakkor az is, hogy a helyszín megőrizze nyugodt, felfordulástól mentes atmoszféráját, nehogy egy tömeges turisztikai funkció, a nagy forgalom, és a zajterhelés végül a bortermelés környezetében okozzon kárt.

Fotó: Építészfórum / épülettervek / hallgatói terv

Badacsony romos, elhagyatott piaca helyett Delovan Delawert egy természetbarát és rendkívül látványos kikötőt tervezett meg egy hallgatói projekt keretein belül – adja hírül az epiteszforum.hu.

A Badacsony Bay Area projekt legfontosabb feladata az, hogy a meglévő tereket és felhasználható struktúrákat továbbfejlessze és összehangolja az újonnan kialakítandó élményekkel. A komplexum a régi piac nyomvonalán épülne, ezt a területet rehabilitálná, és új értelmet adna a régi rendeltetésnek, valamint egy fellendülést nyújtana a part legfontosabb funkciójának, azaz a kikötőnek is. A piac helyén új épületek emelkednének, melynek formáit a helyi közösség összekovácsolása ihlette.

A projekt keretében egy új korzó kialakítása is cél az itt pihenők számára, a sétány mentén pedig új lehetőségek és látnivalók megteremtésére kell fókuszálni. Az aktivitási lehetőségek családias, kísérleti architektonikus megoldásokban kapnának otthont, amelyeket a régió építészeti jellegzetességei is inspiráltak – ilyen a Szegedy Róza Ház is, amely a környék egyik legnépszerűbb épülete. Ezeket a helyi formákat, elemeket absztrakt módon viszi tovább a terv immáron kortárs szerkezetekbe, melyekben felhasználó-barát enteriőröket alakítanak ki, valamint egy olyan külső formát, amely elnyerheti a helyiek szimpátiáját. Afféle pihenő oázisok, elkülönített szigetek kialakítása is lehetséges a tavon, amelyek eseményeknek, szervezett összejöveteleknek adhatnának helyszínt.

A terv részét képezné egy multifunkcionális csarnok is, amelynek térszervezése is flexibilis a különböző talajszinti mechanizmusoknak köszönhetően és a megvilágítási lehetőségek is esélyt adnak a térfunkció változtathatóságára.

A tervanyag teljes terjedelmében az epiteszforum.hu oldalon olvasható.