Badacsony-hegy másképp – különleges élmények Korkoványban (likebalaton.hu)

Korkovány a Badacsony-hegy északi oldala, kevésbé ismert, mint a Balatonra néző déli lejtők, de a gyakorlott túrázók már rég felfedezték. Itt vezet át az Országos Kék túra útvonala, évszázadok óta szőlőtermő vidék, csodaszépen sorakoznak a szőlősorok a tanúhegy sziklái alatt. Korkovány közigazgatásilag Nemesgulácshoz tartozik, a 71-es útról Nemesgulács felé kanyarodva vagy Badacsonyörs felől tudjuk a legkönnyebben megközelíteni.

Korkovány-Köbölkút településrésznek a század elején még külön iskolája volt, az itt élő emberek főleg szőlővel és borkészítéssel foglalkoztak. Az őslakosok sajnos az utóbbi évtizedekben elköltöztek a környező nagyobb településekre, de öt-hat éve újra kezd benépesülni ez az oldal is. Panziók, borászatok épülnek, sokan vásárolnak szőlőt, komoly jövője van a településrésznek – mutatja be a vidéket a likebalaton.hu riportjában Nagy István borász.

A helyi Fata Pince vezetője elmondta: a felmelegedés hatására ma már a hegynek ez az oldala is kap elég napfényt, jól beérnek a szőlők, a szőlők cukorfokában minimális az eltérés. A hegynek ezen a részén a savak kevésbé égnek el, ez ugyanolyan fontos alkotóeleme a bornak, mint a cukor. Azt gondolom, komoly potenciál van az itt termő szőlőkben – fogalmazott.

Az északi fekvésű birtokon alakították ki a Fata pince új borászati központját és vendégházát, ami télen is várja a pihenni vágyókat.
Nagy István kifejtette: a modern feldolgozó üzem és borászati központ jóval magasabb szintre emeli a borkészítést, így borok sokkal kiegyensúlyozottabbak lesznek.

Mivel a Korkoványi rész még kevésbé kiépített, mint Badacsonytomaj, Badacsonytördemic vagy Badacsonyörs, itt a csendé, a természeté a főszerep – írja a likebalaton.hu.