Május utolsó szombatján lesz a Balaton Napja 2018

Május 26-án lesz a Balaton Napja. Idén először nem a tó hőmérsékletéhez és az időjáráshoz igazodva, hanem fix napon ünneplik strandpiknikkel a fürdési szezon beindulását a Balaton körül, így nagy hangsúlyt kap az eső esetén is megtartható ingyenes programkínálat. A szervezők, a Balatoni Kör és a Balatoni Szövetség közös felhívást tett közzé (ld. alább), várva további csatlakozó tóparti önkormányzatok jelentkezését, tippeket is adva kreatív programokra.

 

Tisztelt Partnereink!

Idén is lesz Balaton napja! 2015 óta minden évben több partner-település részvétével, a Balaton Fejlesztési Tanács és a Balatoni Szövetség támogatásával tartottuk meg a balatoni összetartozás ünnepét. Korábban a strandszezon ünnepélyes megnyitására tettük a hangsúlyt (emiatt csak strandidőben lehetett megtartani), azonban idén először előre fixált napon, május 26-án lesz. Úgy kell készülnünk tehát, hogy eső esetén is megtartjuk, sőt: az országos kommunikációt is kimondottan arra építjük, hogy milyen kreatív esőprogramokkal várja vendégeit a Balaton.

Mindenki évek óta sokszor tapasztalhatta, hogy a balatoni turizmus legnagyobb problémája pont ez: még eső sem kell, elég pár felhő és kiürülhet a part. Akár nyári időszakban is jelentős visszaesés van emiatt a forgalomban. Szeretnénk tehát egy olyan programot elindítani, hogy minél több településen készüljenek, minél kreatívabb esőprogramokkal, fiataloknak esőbulikkal – melyeket a jövőben közös platformon hirdethetnénk és így tudatosítanánk a vendégekben, hogy akkor is jó itt, ha épp nincs strandidő.

Ilyen típusú esőprogram más turisztikai régiókban még nincs, a Balatonnál valósulhatna meg először és önmagában is új vonzerőt jelenthetne.

Az esőbulik alapelve, hogy ne azt érezze a vendég, amit ilyenkor máshol szokott, hogy a tervezett szabadtéri program elmarad (vagy helyette valami gyengébbet kap), hanem pont fordítva: ezek a programok kimondottan csak esőben valósulnának meg, tehát valami különlegeset és egyedi élményt adnak a vendégeknek. Nem gyengébbet, hanem mást. Akár jobbat. (Konkrét tippek ld. alább).

A Balaton napja közös ünnepe a balatoniaknak, nem csupán egy-egy tóparti településen, hanem együtt az egész Balaton körül. Nemcsak turistáknak szól tehát, hanem szeretnénk, ha a helyi közösségeknek is fontos lenne. Ezért is bízunk benne, hogy minél több tóparti önkormányzat és turisztikai szervezet partner lesz ebben. Idén is a Balatoni Kör és a Balatoni Szövetség közösen szervezi az eseményt.

A cél főleg nyárias időben az, hogy minden strandon ugyanakkor és lehetőleg ugyanúgy nyissuk meg ünnepélyesen a főszezont:  tóbafutó-versennyel, melynek pontban délután 2-kor mindenütt egyszerre lesz a startja. Fél 3-kor körbekoccintjuk a tavat BalatonBorral , amivel kezdetét veszi a strandpiknik, grillparti és este akár tábortűz, zenés szabadtéri buli lehetne a folytatás. Ha eső esetén más helyszínen tartanák meg a programot, ezt külön jelezzék az adott település programjában!

A jelentkezési határidő: május 12., hogy legyen idő a végleges, konkrét program kialakulására minden strandon.  Minden balatoni település, illetve strand lehetőleg minél előbb jelezze, hogy milyen formában lenne partner a programban, hogy hirdetni lehessen a sajtóban (valamint a Balaton napja közösségi oldalán: www.facebook.com/BalatonNapja).

Külön kérnénk azoknak az önkormányzatoknak, illetve turisztikai szervezeteknek a jelentkezését, akik élen járnának abban, hogy már idén is az egész főszezonra vállalnák esőprogramok meghirdetését, amire az országos sajtóban szeretnénk külön felhívni a figyelmet.

A gasztro programokat a Balatoni Kör koordinálja: balatonikor@gmail.com

Minden más programot a Balatoni Szövetség koordinál: bszovetseg@chello.hu

Köszönettel: Kardos Gábor, a Balatoni Kör szóvivője, a gasztro-programok koordinátora (tel: 30/233-0398), valamint Balassa Balázs, a Balatoni Szövetség elnöke”

A Balatn Napja 2018-hoz az elsők között csatlakzott: Keszthely,Badacsonytomaj, Alsóörs, Balatonalmádi, Balatonfenyves és Siófok.

A tavalyi, majd hamarosan az idei programokról bővebb információt a Balaton Napja közösségi oldalán lehet olvasni: https://www.facebook.com/BalatonNapja

 

A szervezők tippjei kreatív programokra eső esetén:

Sok település strandjain vannak animátorok, akiket esőnapon is fizetnek, de eddig felhős időben nem csináltak semmit – most viszont a gyerekeknek, családoknak készülhetnének különleges programokkal az erre megfelelő helyszíneken. Akár a strandok fedett részein vagy művelődési házban, rendezvénysátorban – a helyi adottságoknak megfelelően. A fiataloknak esőbulikat leginkább erre alkalmas vendéglátóhelyeken, borpincékben vagy legalább félig fedett borteraszokon lehetne szervezni, pl. hosszabb távra szerződve olyan zenészekkel, DJ-kkel, akik bármikor be tudnak ugrani, ha az előre meghatározott esőprotokoll életbe lép.

Várjuk a további ötleteket is, hogy mit lehetne még közösségi játékok vagy egyéb programok formájában ilyen esetekre szervezni! Nem elsősorban az ilyenkor szokásos múzeumi programokra vagy mozira gondoltunk, sőt: ezeken a helyszíneken is fontos lenne plusz animációval készülni, hogy a vendégek érezzék: milyen élet van a Balatonnál esőben is. Olyasmire gondolunk, mint a múzeumok éjszakája típusú rendezvényeken, de lehet már egy bor- vagy helyi termék kóstoló is bónusz lehet, életet vihet a közösségi térbe.

Első körben nem tömegrendezvényekben gondolkodunk, hanem abban, hogy zártabb rendezvényterekben minél többen jól érezzék magukat. Vigyék a hírét annak, hogy minden időben Balaton!

JAVASOLT SZÍNES PROGRAMOK, hogy ne csupán egy attrakcióra épüljön a rendezvény, illetve az egyes településeken akár eltérő színes programok tegyék vonzóvá az eseményt:

 

GASZTRONÓMIAI PROGRAMOK

Helyi strandbüfék versenye: ki tud a legjobb, legkreatívabb, illetve leginkább balatoni strandételt készíteni frissen, gyorsan, lehetőleg helyi, illetve a régióra jellemző alapanyagokból (grillen vagy bográcsban látványosabb, de lehet akár édesség is)

* a legjobb amatőr grill, illetve bogrács étel kiválasztása (bármilyen szabad tűzi sütés-főzési eljárás alkalmazható vagy különleges ősi eljárások bemutatása is lehet külön program),

* piknik kosár szépségverseny

* koktélverseny, klasszikus és egyéni (lehetőleg balatoni!) receptúrákkal, akár azokat különdíjjal vagy külön kategóriában díjazva mindegyik gasztro versenynél!

* balatoni bor- illetve fajtafelismerő verseny

* kreatív fröccskészítési vetélkedő (akár fröccskoktélokkal, egyénileg ízesített fröccsökkel)

 

Különösen fontos célunk a minőségi balatoni vendéglátás és a strandbisztró kínálat megújulásának bemutatása, amivel azt kommunikáljuk, hogy jelentős javulást lehet tapasztalni egyre több balatoni büfénél és a strandon is lehet gasztronómiai élményt nyújtani. Már az igényesebb vendégkör számára is tartogatunk újdonságokat, a balatoni stílusra és régiós hagyományainkra jellemző ételekkel, italokkal, minőségi helyi alapanyagokból, frissen elkészítve.

Célszerű a legnívósabb helyi vendéglősök, büfések bevonása a strandpiknik szervezésébe, illetve az, hogy ne csak amatőr gasztronómiai versenyek legyenek, hanem ők is mutassanak be (lehetőleg balatoni, sőt: helyi) különlegességeket, illetve kitelepülésükkel a közönség számára ételt, italt biztosítsanak. Alapvetően kuponos vagy készpénzes rendszerben fizetve, de minél több ingyenes kóstolóval (kis falatkákkal mutatva be újdonságaikat).

Fél 3-kor minél több helyszínen egyszerre KÖRBEKOCCINTJUK A BALATONT régiónk  közösségi bormárkájával, a BalatonBorral, illetve helyi borokkal.

 

SPORT PROGRAMOK:

* strandfoci

* bringás, gördeszkás/rolleres pályaverseny (ha a strandon nincs rá megfelelő hely, akkor a közelben)

* strandröplabda

TÓBA FUTÓ VERSENY, vagy vízbe(n) futóverseny gumimatraccal, strandeszközökkel

Látványos attrakció, főleg ha a lányok virágokkal, virágkoszorúval mennek a vízbe és alámerülésük után a virágok a vízen maradhatnának vagy bedobnák a vízbe (pl. pár parafadugóval megoldható, de persze a vizet szennyező anyagok nélkül!)

* horgászcsónak, gumicsónak, gumimatrac, vízibicikli verseny

* a horgásztársadalmat horgászversennyel is be lehetne vonni, kora reggeli kezdéssel, így utána a kifogott halat frissen elkészíthetnék, ami külön verseny lehetne

* kötélhúzás (pl. fiú-lány csapatok, illetve egyes osztályok csapatai közt!)

* vitorlás jollék (főleg junior!) versenye a strand előtti vízterületen

* kajak, kenu verseny és „eszkimózási” bemutató (hogy kell borulásból felállni)

 

KULTURÁLIS PROGRAMOK:

Nagyon fontos lenne az iskolák, a diákok és szüleik bevonása minden lehetséges módon a sport és kulturális programokba is, mert az iskola a helyi közösségek legfontosabb szervező ereje és a Balaton napja különlegesen jó lehetőség, hogy természeti, kulturális és társadalmi környezetünk jobb megismerésére, szeretetére és tiszteletére neveljük az újabb generációkat, ezért minden ilyen témájú program jól kapcsolható a rendezvényhez (a Nemzeti Park, múzeumok, térségi civil szervezetek bevonásával, akár szemétszedési, fa- vagy virágültetési akciókkal, de főként Balaton ismereti vetélkedőkkel, akár már a Balaton napja előtti héten, mégpedig lehetőleg a másik part ismeretére, jobb megismerésére fókuszálva!) Ebben fő partnerünk a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, keressék Bakos Juditot: bakosjudit.bfnp@gmail.com .

* zenés programok lehetőleg helyi vagy régiós előadókkal

* retro (klasszikus, csíkos) fürdőruha bemutató és kreatív fürdőruha-verseny

* a kicsiknek homokvár építő verseny

* környezetismereti és környezeti kultúránkat gazdagító programok a Balaton-felvidéki Nemzeti Park közreműködésével”