Az ősz és a környezet ihlette meg a művészeket Reziben (tvkeszthely.hu)

A festők és Rezi község védőszentjéhez kapcsolódva zajlott művésztelep idei programja a településen. A II. Szent Lukács Művésztelepen tíz művész alkotott a szervezők által ajánlott és szabad téma alapján is. Az alkotótábor célja, hogy a művészetek nyelvén is megörökítse az inspiráló és különleges tájat, annak hangulatát.

Petőfi Sándor Szeptember végén című verse és a Rezi táj inspirálja elsősorban a művésztelep résztvevőit. A telep annak a Szent Lukácsnak a nevét viseli, aki évszázadok óta festők és Rezi védőszentje is. 2002 óta Lukács napja egyben a fény, a színek, a formák és ritmusok, az élő festészet ünnepe is.

Rezi a művészetek szempontjából is egy nagyon inspiráló környezet – vélekedik a telep vezetője. Tafotáné Cserép Gabriella szerint ezt a helyet meg kell örökíteni a képzőművészetek nyelvén is. Az alkotásokat természetesen a nagyközönségnek is bemutatják.

„Itt most kiállítjuk a Laky Demeter Turistaházban, úgyhogy itt is meg lehet tekinteni, elsősorban itt hagyjuk egy darabig, hogy az ide látogató vendégek is láthassák. Utána pedig a helyi intézményekben lesznek elhelyezve, vagy ajándékba adjuk olyan településeknek, akikkel jó kapcsolatban vagyunk” – mondta a Keszthelyi TV – nek a telep szervezője.

A Szent Lukács Művésztelepet mindenképpen szeretnék folytatni Reziben. A szervezők szándéka, hogy a művészek naptárjában állandó helyet foglaljon el a festészet napjához kapcsolódó alkotótábor.