Az összefogásban hisz Csopak polgármestere

Bárki menedékre talált a koronavírus járvány fenyegetésének idején Csopakon – közölte a település polgármestere. Ambrus Tibor szerint  aki kért, kapott segítséget a mindennapi élet feladatainak ellátásához, ingyen kapott maszkot, szemeteszsákot, fertőtlenítőt , ha kellett bevásároltak vagy ebédet vittek számára– miközben senki nem kérdezte, hogy csopaki vagy nem csopaki, mennyivel járult hozzá a költségekhez vagy a munkához.

 

“Szeretném hinni, hogy az összefogás, az egymásra figyelés nem csak veszélyhelyzet idején működik, hanem akkor is, amikor felszabadulunk a korlátozások alól.” – fogalmaz Ambrus Tibor polgármester Facebook bejegyzésében. A településvezető kifejti: 2019-ben az önkormányzati bevételekből (adók, befizetések) a helyiek hozzájárulása ( vállalkozásaikon kívül) 9,45 %, a nyaralótulajdonosok 11,67%, a vállalkozások 22,6%, az önkormányzati intézményeké 30%, a náluk nyaraló vendégeké 26,4% volt. Tehát senki nem érezheti magáénak a „mi tartjuk el Csopakot” vagy a „mi adónkból…” gondolatát – fogalmaz.

Szerinte Csopak nem tud nem adni. Hiszen elég nyitott szemmel járni, leülni egy padra, sétálni egyet a községben, a szőlők közt vagy az erdőben és máris rengeteget kaptunk. “Ez az ajándék azonban nem kisajátítható, nem osztható fel a befizetések arányában. Ideiglenes használói vagyunk a természet ajándékainak, valamennyiünk (helyiek, nyaralók, turisták) feladata megőrizni, vigyázni rá, elfogadni, hogy másokkal is osztoznunk kell ezen. El kell fogadnunk, hogy egy közösség tagjaként néha a saját érdekeinket háttérbe kell szorítanunk a közösség érdekei miatt. Osztozunk a környezeti adottságokon, a lehetőségeken, és amikor nehezebb idők járnak, akkor osztoznunk kell a terheken is” – fejti ki.

Arra kér mindenkit, hogy ne tegyen különbséget ember és ember között aszerint, hogy milyen jogviszonyban van Csopakkal, sem a jogai, sem a hozzájárulásai alapján, legyenek azok vélt vagy valós tényezők.

Kitért arra is, hogy a strand jegy- és bérlet árainak emelése óta az idén korlátozott számú bérletből már 500 db fogyott el, az emberek nagyobb része elfogadta, hogy ha magas színvonalú szolgáltatást szeretne igénybe venni korlátozások mellett, akkor azért többet kell fizetni.