Az őshonos fák ültetése rendszeres programmá válhat Tihanyban (Tihanyi Visszhang)

Folytatódik a 10 millió Fa Alapítvány és civil önkéntesek közreműködésével a faültetési program Tihanyban. A tervek szerint még ősszel, várhatóan november elején újabb akciót szerveznek, amelyhez bárki csatlakozhat. Száz fát ültetnének el a félszigetre bevezető kerékpárút mellett. Az őszi faültetési kampánynak a Fogadj örökbe egy fát! nevet adták a szervezők, a költséges akcióhoz várják a támogatók segítségét – írja a Tihanyi Visszhang.

 

A 10 millió Fa Alapítvány ez év áprilisban már megszervezett egy nagyobb faültetési programot, akkor hatvan darab hegyi juharfát ültettek el a Gödrös és a Hajóállomás közötti kerékpárút mentén.

Az önkormányzat felkarolta az alapítvány kezdeményezését, így elkezdődhet egy komolyabb faültetési program a településen. Mindenki egyetért abban, nagyon fontos, hogy minél több zöldfelület jöjjön létre a településen, ráadásul tervezetten, olyan növényzettel és fákkal, amelyek hosszútávon gondozhatók és fenntarthatók.

Sok a száraz, beteg, tájidegen fa a félszigeten, ezek kiváltása is nagy előrelépés lenne. Az őshonos fák ültetése, úgy tűnik átgondolt és rendszeres programmá válhat Tihanyban.

Szeretnénk, ha minél több helyi lakos és vállalkozó, illetve itt nyaraló csatlakozna a fa örökbefogadási programunkhoz. Mindenkit várunk, aki szeretne tenni a félsziget zöldüléséért, a régi útmenti fasorok megújításáért. Az anyagi támogatás függvénye, mennyi fát tudunk az őszi kampányban elültetni, a cél az, hogy száz fát, zömében hárs- és nyárfát ültessünk el, illetve pótoljuk a foghíjakat a 71-es útról a félsziget belsejébe vezető kerékpárút mentén

– válaszolta a lap kérdésére Kovács Szabolcs, az alapítvány tihanyi csoportjának vezetője.

Az akció koordinálója hangsúlyozta: fontos, hogy az általuk elültetett fák a helyi talaj-, és klimatikus viszonyoknak megfeleljenek, ennek érdekében munkájukat erdészmérnökök és kertészmérnökök támogatják.

Aki 30 ezer forint támogatást tud adni a kampányhoz, az ár garantálja, hogy a facsemete eléri a felnőttkort, így a locsolást, illetve a nem várt betegség miatti pótlást is tartalmazza. Ha az örökbefogadók igénylik, a nevük is megjelenik a fán. Lehet kisebb összeggel is támogatni az alapítványt. (A támogatásoknak a lapban külön QR kódja van.)

A 10 Millió Fa Alapítványt banki átutalással is lehet támogatni, az alábbi számlaszámon: Magnet Bank 16200106-11648804. Közlemény: Tihany

Az önkormányzat több helyi céggel is egyeztetett annak érdekében, hogy helyi támogatókat, mecénásokat találjanak a 10 millió Fa Alapítvány kezdeményezéséhez, illetve vállalták, hogy részt vesznek a fák utógondozásában is. A közös terv az, hogy tavasszal folytatódik a faültetési program Tihanyban – írja a helyi lap.