Az Országos Vízügyi Főigazgatóság is a Balaton kutatását szorgalmazza (vitorlazzitthon.hu)

Átfogó rekonstrukció veszi kezdetét a Sió-zsilipen. Nem csupán szakmai, technológiai szempontok vezérlik a felújítást, a jövőben fontos turisztikai szerepet is kapna a műtárgy. Október utolsó hetében ugyanakkor megnyitották ismét, így hajózhatóvá vált a munkálatok megkezdése előtt a Sió-csatorna. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) mindeközben sürgeti, hogy rendszeres, átfogó kutatások készüljenek a Balaton vízével kapcsolatosan.

Átfogó rekonstrukció több, mint húsz éve nem történt a Sió-zsilipen, így azokat a funkciókat nem tudja ellátni, amit megkövetel a Balaton vízgazdálkodása – fogalmazott a vitorlazzitthon.hu-nak az OVF főigazgatója. Láng István kifejtette: első sorban a Balaton vízszinttartását kell biztosítani, nagyvízkor pedig a vízleeresztés volumenét kell növelni. Emlékeztetett: korábban döntés született arról, hogy a tó vízpótlását nem külső területről pótolják hanem a Balaton tározókapacitását használják fel erre a célra. Ez tette szükségessé a magasabb üzemi vízszint kialakítása, valamint szükség esetén a hatékony leeresztés.

Láng István kitért arra is, hogy a tervezőknek az is volt a feladatuk, hogy a Sió-zsilip azon területeit, amelyek erre a célra megnyithatóak közösségi térként funkcionálhassanak a jövőben. A szakember szerint így a műtárgy teljes mértékben bele tud épülni a város életébe. A főigazgató hozzátette: a jövőben mindenki számára nyitott lesz a látvány is, amikor zárják, vagy nyitják a zsilipet. Kiemelte: a műtárgy működése a jövőben sokkal biztonságosabbá válik.

Láng István beszélt arról is, hogy az elmúlt időszak tapasztalatai azt mutatják, hogy jó döntés volt a Balaton vízszint-minimumának megnövelése. Ugyanakkor – ahogy fogalmazott – nem bízzák el magukat, vizsgálják azokat a környezeti tényezőket, amelyeket figyelembe kell venni az üzemeltetés során. Példaként említette a nádasok fenntartását, valamint a kékalga jelenséget, amelyek adott esetben károsak lehetnek. Külön kiemelte: egyebek közt az alga kialakulás okaival kapcsolatban átfogó kutatásokat szorgalmaznak.

A teljes interjú a www.vitorlazzitthon.hu oldalon érhető el.